2023-09-07
今日又黎到申子食晚飯啦!自從之前黎過之後,申子就變左我既愛店,因為佢哋既食物真係好高質!✨和牛壽司只要book位就送既和牛壽司,和牛輕輕咁炙燒過,啱啱好7成熟,仲有非常嫩滑,富有油香!✨極上鹽燒牛舌芯每次黎申子都一定會叫,真係好好食!每次都一定唔會失望!每舊牛舌芯都好厚肉,一上碟已經聞到好香,外面燒到微微焦香,入面仍然係鮮嫩既粉紅色,咬落超多油脂同肉汁多汁。上面有檸檬、鹽、蔥同柚子醬三款調味,我就中意點鹽同檸檬汁,感覺夠清新!✨申子海膽和牛燒店員會親自過嚟問食開幾熟,拎住火槍係面前即席燒。和牛超大塊,雪花分佈勁靚,而火燒既方法帶出牛肉嘅獨特風味同焦香,同時令牛肉嘅口感更加有彈性同多汁。入面既飯撈埋左日本既蛋黃,口感好滑好creamy,上面鋪住大大舊海膽同黑魚子,加埋秘制既醬汁,各種食材既味道都昇華哂!✨極上蟹膏蟹肉燉飯呢個係非常打卡able既菜式,一打開個蓋就有完整一個大蟹蓋係到,下個鋪左滿滿既蟹肉、蟹膏同蟹籽。首先講蟹膏,佢嘅質感好濃郁,入口即化。頭一口咬落去,嗰陣蟹味就充滿口腔,好滋味!蟹肉又嫩又鮮甜,,加上滿滿既蟹籽一齊食,口感更加豐富。米粒軟糯有彈性,吸收咗蟹膏同蟹肉嘅精華,味
✨和牛壽司
✨極上鹽燒牛舌芯
✨申子海膽和牛燒
✨極上蟹膏蟹肉燉飯
呢個係非常打卡able既菜式,一打開個蓋就有完整一個大蟹蓋係到,下個鋪左滿滿既蟹肉、蟹膏同蟹籽。首先講蟹膏,佢嘅質感好濃郁,入口即化。頭一口咬落去,嗰陣蟹味就充滿口腔,好滋味!蟹肉又嫩又鮮甜,,加上滿滿既蟹籽一齊食,口感更加豐富。米粒軟糯有彈性,吸收咗蟹膏同蟹肉嘅精華,味道更加香濃,超級滋味!
✨鮮魚兩食
今日既鮮魚係池魚~池魚刺身每一條片都好薄好均勻,切得幾乎透明,一將入口,肉質在舌尖輕輕溶解。而且佢好新鮮,肉質好鮮嫩,軟綿綿嘅口感係非常好!而味道輕巧既池魚包住紫蘇葉,沾粉炸起後,更加增添左魚肉既香鮮,味道更加濃郁!而外層超級香脆,內層軟嫩,超級滿足。