2019-02-21 64 瀏覽
今日朋友請我食飯,黎到青衣,佢帶咗我去食泰國菜,佢話呢間泰國菜味道唔錯,於是帶咗我嚟試一試,坐落於商場,適逢食飯時間,都九成滿左,好彩仲有一張枱留返俾我哋。泰式無骨鳳爪沙律,頭盤,就梗係要開開胃胃啦,呢個沙律酸酸甜甜又辣辣地,最緊要嘅係夠晒冰凍,而且鳳爪又冇晒骨,入口爽口又彈牙,真係果然夠晒開胃。泰式生蝦,蝦肉晶瑩剔透,而且夠晒新鮮,入口甘甜爽口,配上特有嘅泰式醬汁,果然夠晒風味。冬陰公湯,叫咗個細嘅,足足可以有四人嘅份量,食泰國菜又點可以冇冬陰公呢一個主角啊,上枱冬陰公熱辣辣,而且香料較多,裏面仲有四隻大蝦,蝦肉夠晒新鮮,而且蝦膏融入係個湯,令呢道菜生色不少。泰式海南雞,雞肉鮮嫩,雞皮金黃色,完全食唔出有雪藏味,雞皮入口爽脆彈牙,雞肉鮮嫩無比,最緊要嘅係已經去晒骨,啖啖肉,點上特有嘅醬料,入口滋味無窮。芒果糯米飯,分量夠晒大碟,芒果飯上枱仲好熱,入口煙煙銀銀,好有口感,椰汁夠晒充足,入口香滑,配上鮮甜嘅芒果,每一啖,都充滿泰式嘅風味。