昨晚相約幾位朋友一起吃晚飯,早前朋友提議到一間口碑不錯的-倫哥尚品火鍋私房菜-所以我哋已經一早預訂定位,原來佢有多間分店,我哋去咗坐落尖沙咀加拿芬道 國際商業銀行大廈五樓嗰一間。入座後店員細心地介紹套餐食物,內容包括些什麼,那些需要特別加配的,或添加一些價錢,都非常清晰地告訴我們,讓客人自己選擇,原本佢個任食海鮮火鍋,食材質同素價錢都巳經幾實惠。刺身拼盤 厚切嘅三文魚,柔光閃令令,因係厚切嘅關係,咬感 零舍軟綿綿,肉質非常鮮甜 。大大隻嘅帶子,鮮甜多汁,絕無欺場king size嘅赤蝦,肉質爽甜,汁液豐盛,優質嘅帆立貝,同樣咁鮮甜可口 ,整個刺身拼盤全是優質的食材。燉雞湯 原盅老火燉雞湯,當你打開 蓋後,已經聞到濃濃雞湯嘅香味,撲向你的鼻蕾,大家都急不及待地,把它送進肚裏。鮑你上位 原隻鮑魚,用上等嘅花菇炆煮,大廚把鮑魚炆煮得火路非常到位,鮑魚夠淋甜,香氣逼人,配合花菇嘅清香,簡直絕配。阿嫲雞煲 一整個惹味嘅雞煲,當雞煲 沸騰起來的時候,一打開蓋 已經聞到爆香嘅味道,大家都流曬口水大廚嘅手藝真係冇得彈,每一件雞肉都非常入味,自家製嘅醬汁,獨特嘅配方,非常香濃,香濃得嚟又不失雞肉嘅嫩滑,
大廚嘅手藝真係冇得彈,每一件雞肉都非常入味,自家製嘅醬汁,獨特嘅配方,非常香濃,香濃得嚟又不失雞肉嘅嫩滑,恰到好處
佢重配有豬皮,牛栢葉,鮮魷魚,待客人將雞煲食到中途時,便可放進雞煲內煮製來吃
因中途整煲雞肉嘅濃甜和已經混合上特製醬汁,同時煮製了一段時間,呢一鍋咁野味嘅雞煲,把豬皮,牛柏葉,鮮魷魚,各款嘅食材,帶進到更高境界,大家都吃不停口。
艇家蟹鍋 一個環游海鮮盤,有像拔蚌bb,鮮甜無比。大大隻的海蝦,爽口彈牙。長長嘅蟶子皇,閃令令嘅肉身,只要輕輕在窩裏面燙幾下,個種鮮味,盡情顯現給你品嚐,冇得彈。仲有龍躉片嘅鮮甜,貨真價實,真係冇得輸。脆肉鯇魚,夠爽口彈牙,仲有 鮮魷魚,刀貝,鑽石蜆,全是新鮮食材。
倫嫂手打雙滑 呢個真係唔好錯過,蝦滑打得爽甜彈牙。墨魚滑煙韌無比,鮮甜脆口,還有很多配食,有流心芝士肉丸,雲吞,水餃,響鈴,天然有機蔬菜等等。
大部份都係任添加,飲品又夠多選擇。最後仲有一個驚喜甜品,唔係普普通通嘅貨色,係北海道牛乳蛋白燕窩,燕窩夠矜貴養顏,佢嘅北海道牛乳,奶味香濃,蛋白滑捋捋,甜味適中,將這個海鮮火鍋餐,令客人感到有錦上添花 的點綴,令人回味。