2022-06-18 1252 瀏覽
聽朋友講元朗有位出色經驗豐富嘅師傅,最近去咗北角既一間新開既Omakase. 搭地鐵步行約五分鐘就到了!小舖只有十個座位,全部食材由揀選到處理均由馮師傅一手包辦!日日飛機直送新鮮食材,確保不時不食!由於小店關係,師傅相對可以有較多時間同我地互動,師傅亦非常友善,每度菜都講得好詳細!當晚共有21道菜,前菜:1. 四款漬物全是自家醃製,有紫薑、大蒜、牛蒡和蘿蔔2. 岩手縣真蠔配啫喱汁,爽甜爽口肥美3. 師傅秘制既北海道鮟鱇魚肝,師傅話要細細啖咁去食,好似食雪糕咁,味道好鮮甜幼滑,呢種味道應該係第一次食到!4. 右口魚刺身,魚背配酸汁一齊食,肉質爽甜,群邊位爽得黎帶淡淡既魚油香味!5. 火炙河豚白子配壽司飯真係好難忘,師傅話要將白子輕輕拉開配壽司飯一齊食,白子經過火炙後好幼滑,口感好似食緊意大利飯咁,但果陣白子既鮮味係難以形容!6. 麻葉昆布高湯,主要幫我地清下腸胃,麻葉既作用好似把掃帚咁,將我地腸胃既垃圾掃清,作用同納豆差唔多,納豆未必人人接受到,但呢個唔同,好清甜,連湯都可以飲埋。7. 櫻煮慢煮八爪魚,煮之前一小時要幫八爪魚按摩,要一啖放入口慢慢咀嚼,八爪魚煮得非常軟熟,味道帶甜,又係連
當晚共有21道菜,前菜:

1. 四款漬物全是自家醃製,有紫薑、大蒜、牛蒡和蘿蔔
2. 岩手縣真蠔配啫喱汁,爽甜爽口肥美

7. 櫻煮慢煮八爪魚,煮之前一小時要幫八爪魚按摩,要一啖放入口慢慢咀嚼,八爪魚煮得非常軟熟,味道帶甜,又係連湯飲埋😋!
8. 鮑魚配鮑魚肝醬壽司飯,鮑魚烹調後冷藏十五日,秘制鮑魚肝醬配壽司飯,先食鮑魚,然後將鮑魚肝醬跟飯混好一齊食,最後食埋塊新鮮蓮子葉清一清口腔,又可以繼續其他美食!

9. 魚肉大蜆昆布蝦頭湯,魚肉把大蜆蓋住來煮可以將蜆肉鮮味鎖住,保持蜆肉既嫩滑,啖啖肉,配埋個用蝦頭昆布去餚成既湯底,非常清甜,湯面有幾小塊三葉,味道好清新!

壽司環節,一共有6六款,由淡口魚開始,包括:
10.池魚壽司
11.金目鯛壽司
12.真鯛壽司
13.活赤貝壽司,爽甜度滿分💯!

14.北海道活帶子壽司,師傅用特別刀法去令帶子吃起來鮮甜但又唔會有漏既感覺。
15. 最後一款壽司當然係大拖羅,入口即溶是常識吧!🥰
16. 再來係熟食了(心諗點解咁多野食😱)櫻花蝦赤貝茶碗蒸,一睇就知好嫩滑!
17. 第一次食到北海道生粟米“超甜爆汁“,啲汁多到好似食緊雪梨咁。🤭

18. 北海道紫海膽,有一定水準,海膽同飯既比例係9:1😏
19.跟住係傳統做法既玉子燒,師傅話係喜慶日子先有得食架,第一次食,蛋香味又甜甜地,好似食緊蛋糕咁👍
20. 最後一道熟食係最新菜品,龍蝦天婦羅配飛魚籽醬,香口得黎食到龍蝦肉非常鮮甜彈牙!
21. 日本蜜瓜/芝士豆腐蛋糕/橙果凍,蛋糕質感似布甸,好幼滑,芝士味唔會太濃,洽到好處。香橙果凍好清新,為呢餐劃上完美句號!
師傅話下次再來會有新野比我地食,但叫我地要預早訂位!好期待😚
2022-06-17
$1980 (晚餐)