《1908bc British Chinese- 上環》小妹同車車 @kchelseapy 一樣,都喺外地飄流過幾年,我地兩個傾開計既時候都有講開😂以前人在外地,真係會好掛住食中餐既感覺,特別係想食下炒飯炒麵呢啲熱辣辣既菜式🤭今次我地聚會就簡左一間特色既中菜館食飯,最特別既地方係呢間餐廳令我地有重回留學時期既味道,令人十分懷念☺️當晚我地叫左幾款以前喺China Town 常見都好經常會食既菜式,兩個最後食到飽飽之餘心靈仲好滿足添🥰💁🏻‍♀️蝦多士配甜辣醬蝦多士剛剛炸起嘅時候十分香脆🥰你會見到真係有成隻蝦放喺個多士上面,咩都唔點咁食都好夠味道,加埋甜辣醬就更加惹味💁🏻‍♀️香酥鴨跟薄餅香酥鴨其實有少少似片皮鴨既食法,不過香酥鴨就係將鴨肉撕開,再用潤餅皮包住鴨肉絲、青瓜、京葱同海鮮醬,一啖食曬所有食材真係好正😍我地平均每人都食到四件架💁🏻‍♀️椒鹽脆豆腐椒鹽脆豆腐外脆內軟,每粒都灑滿咗椒鹽,每粒豆腐都係bite-size,一啖一粒好快就俾我哋兩個食晒全份啦💁🏻‍♀️中式燉湯當日嘅燉湯係花膠響螺雞湯,呢排天氣咁乾飲啲湯水滋潤一下的確係唔錯,同埋當日我哋食嘅嘢都比較濃味,飲啖湯個胃即時舒服咗好多💁🏻
 《1908bc British Chinese- 上環》
💁🏻‍♀️蝦多士配甜辣醬

💁🏻‍♀️香酥鴨跟薄餅

💁🏻‍♀️椒鹽脆豆腐

💁🏻‍♀️中式燉湯

💁🏻‍♀️KFC甜酸辣椰菜花
點呢道菜係因為佢寫住KFC,所以我同車車都好好奇到底係咩菜式,原來係用粉漿包住椰菜花再拎去炸,炸完之後再用甜辣醬快炒,令到每粒椰菜花都被甜辣醬包裹住,食落甜甜辣辣咁,送酒一流😋

💁🏻‍♀️集會脆麵
最後主菜我哋揀咗脆麵,下面個麵餅炸過之後勁香脆,再喺上面放滿肉絲、芽菜、白菜鄧嘅食材製成嘅芡汁,成個面有啲地方脆有啲地方比較濕潤,同時間可以食到兩種唔同面嘅口感

💁🏻‍♀️1908bc Classic Bloody Mary
同車車食飯又點會唔飲酒😂車車,揀咗Classic嘅Bloody Mary,試咗一啖後我覺得可以再加多少少Tabasco😙 我個人鍾意辣少少嘅口味,不過我哋食咗咁多濃味嘢,飲番杯清爽嘅Cocktail就可以舒緩一下油膩感

💁🏻‍♀️Suzie Wong
而我呢一杯Cocktail真係好啱女仔飲
,味道較甜易入口,有濃濃嘅荔枝同埋玫瑰香味,飲落清新清爽
2023-02-01
  • 香酥鴨