2016-02-29
同屋企人慶祝生日,大家都有共識要選擇一間環境舒適而寧靜既餐廳。上openrice 仔細研究後,發現呢間新開既法國餐廳交通方便,合理既價錢已經可以一嚐精緻既法國菜,沒有不試的理由。餐廳位於銅鑼灣核心地帶,地鐵c出口對面就係,上到16樓,發現餐廳原來有一條弧形既樓梯通往17樓,侍應有禮地帶領我地到樓上就坐。睇過餐牌,我地決定點選以下菜式:《生蠔拼盤 $198》拼盤一客6件,有一隻法國黃金蠔及五隻太平洋生蠔。我毫不客氣地試左最矜貴、唯一一隻既黃金蠔,好好人既侍應教我地用叉推一推蠔中間圓圓硬硬既位置,即可將整粒生蠔推出。一放入口中,海水味濃,蠔身肉厚而蠔味濃郁。<活龍蝦石鍋濃湯 Lobster Bisque $188>真心正!用紙裝住湯充滿視覺效果,之後再有侍應哥哥即場剪開--石鍋保持湯既熱度,濃湯味道偏重但鮮味十足,真材實料,龍蝦啖啖肉非常爽口彈牙,呢個湯一試難忘,好想再飲!飲完濃味既龍蝦湯,需要D清新既甜點清清喉嚨<青檸雪芭>雪芭上佈滿青萍果粒, 而杯底有乳酪,酸酸甜甜,食完即刻舒服曬, 可以迎接主菜<海龍王紙包深海爐魚 $448 dinner se
《生蠔拼盤 $198》
<活龍蝦石鍋濃湯 Lobster Bisque $188>
飲完濃味既龍蝦湯,需要D清新既甜點清清喉嚨
<青檸雪芭>
<海龍王紙包深海爐魚 $448 dinner set>
海龍王紙包深海爐魚
海龍王紙包深海爐魚
<低溫乳豬>
<澳洲頂級牛柳配法國鵝肝 set $565>
澳洲頂級牛柳配法國鵝肝
呢度既牛柳肉質腍滑,而且有濃郁既牛肉香味,旁邊伴有黑松露燒汁;另外南瓜薯蓉加旦黃醬口感香甜滑溜
食左咁多咁高質素既前菜同主菜後,當然對黎緊既甜品有所其待。
<甜品拼盤>
黑朱古力蛋糕(下): 一放入口中已感受到濃郁既朱古力味,再仔細品嘗下會感受到淡淡既烏龍茶香
另外兩款甜品有朱古力燉旦及Blueberry cheesecake