2021-11-25
見呢排都好少食泰國嘢,所以就決定同女朋友去九龍城試一試呢間幾多好評嘅泰國餐廳啦。🤩🤩—————————————因為好早去食,所以一入去就有位坐低。見到上網好多人推介個烤牛肉,一於就嗌嚟試下。而且食得泰國嘢就一定要有生菜包同pad thai,所以我哋total就嗌左呢三樣嘢😋😋。另外因為烤牛肉同Pad thai都有少少辣,所以我就嗌咗個椰青而女朋友嗌左個芒果沙冰。🥰—————————————好快個椰青同芒果沙冰就嚟咗,一見到個椰青就覺得好大個。如果細飲少少都可能夠兩個人飲。跟住個芒果沙冰,賣相唔錯又大杯,而且芒果味十足。女朋友自己一個飲到最後都飲唔晒。飲咗少少濕吓個口之後,主食pad thai就嚟咗。佢嘅蛋係用網紋嚟包住金邊粉,有啲似威靈頓牛扒個酥皮。而且上面仲擺咗幾隻蝦球,填相十分討好。🤩撈埋則邊嘅花生碎之後食,佢個金邊粉嘅酸甜比例十分好,唔會話太甜或者酸,都幾令人開胃😝。不過份量幾大,如果兩個人食要小心食唔晒。🤪之後嚟到嘅燒牛肉,上面有泰式辣醬同青檸,青檸可以按個人喜好加唔加。🤩🤩不過我就建議加埋,令到佢個酸味更突出,食落就會唔太辣。🤓🤓而且佢個牛味都幾突出,如果再熱少少就完美了。之
—————————————
—————————————
飲咗少少濕吓個口之後,主食pad thai就嚟咗。
之後就係佢嘅生菜包,肉碎上面嘅豬肉味好勁,而且調味好夠,食得出有香茅,蒜蓉,辣味。😋😋不過可能收水嗰陣收得太耐,如果肉碎再濕少少就perfect。🥰👍🏽
如果去到九龍城唔知食邊間泰菜好,就一定要嚟試下泰皇閣。😝