2009-12-26
同男友係聖誕節正日黎到了呢間位置比較隱蔽的餐廳, 位於太古坊Oxford House地下, 環境有點像酒店大堂的Lobby. 出乎意料地聖誕夜竟然唔係太多人, 環境靜靜的, 幾舒服!叫了以下菜式﹕Marieniere不愧係呢道既招牌菜! 嗌左pot size的, 鮮嫩肥美的青口, 配上香濃又creamy的白酒汁, 青口的肉係鮮甜的, 連本來唔太鐘意食青口的我都食完一隻又一隻! 好欣賞距配的烘麵包, 表面脆脆的入面十分軟熟, 點埋d白酒汁食實在太美味了!! (還可免費refill的呢! ) 同男友食左兩條! 薯條係粗身的, 炸得幾香口, 唔錯! 但還是較喜歡它的麵包, 雞肝醬亦很特別! Cilantro Pesto Pasta沒有太大的驚喜, 但個人黎講好鐘意, 醬汁很creamy, 有不少芝士 ~ 係我鐘意的味道! 配料有雞柳同車里茄! 意粉煮得剛好, 唔錯! Aziatisch食完上面兩樣仍對頭先的青口及麵包念念不忘, 決定再嗌bowl size的青口 ~ 今次揀左東南亞式, 其實應該似泰式, 個汁有好香既椰汁味同香茅味! 個汁就0甘食都幾好食, 但係同男友始終鍾情於白酒汁 ~因為
叫了以下菜式﹕
Marieniere
Cilantro Pesto Pasta
Aziatisch
食完上面兩樣仍對頭先的青口及麵包念念不忘, 決定再嗌bowl size的青口 ~ 今次揀左東南亞式, 其實應該似泰式, 個汁有好香既椰汁味同香茅味! 個汁就0甘食都幾好食, 但係同男友始終鍾情於白酒汁 ~因為配青口及麵包個味會夾d! 又多吃了一條法包 ._.
serve我地的男侍應十分不錯, 甄勤有禮. 呢間餐廳亦好貼心, 主菜係上完一樣, 等你慢慢食完先上第二樣, d野唔會放涼晒!
和男友過了一個滿足的聖誕! 應該會再黎呢間餐廳, 下次要試埋蕃茄汁的青口!
MERRY CHRISTMAS!
謝謝男友醒目地找到了這間餐廳!