2023-11-12 76 瀏覽
今晚嘅晚餐真係超出預期,神秘嘅鐵板羊西冷扒。啲菜一上嚟,一陣香氣撲面而來,上嚟嗰陣菜嘅聲音好似一場盛大嘅開場音樂咁,勾起咗我啲食慾。羊肉嘅紅色喺鐵板上微微冒住煙,令人流口水。食之前,啲薄薄但又十分期待嘅醬汁係咁一層驚喜嘅面紗,透露住啲肉質嘅美味。用叉戳一戳,啲肉嘅彈性令我心頭一震,接住嚟嘅汁液係嘴裡四散擴散,令我感受到滿口嘅濃郁。羊肉嘅油脂喺嘴裡融化,同埋其他味道交織喺一齊,構成咗一種深邃嘅風味,就咁好似係一片草原上漫遊咁。鐵板上嘅香料炙烤出嚟嘅香氣,令人有種彷彿風中飄蕩嘅感覺,勾起咗我對遠足嘅渴望。最令我開心嘅係啲配菜同醬汁嘅搭配啱啱好。搭配嘅蔬菜同薯仔,再加埋啲淋喺肉上嘅醬汁,就咁喺口中成一種完美嘅和諧。
2023-11-01