2018-07-14 175 瀏覽
前幾日老媽子喺屋企群組send咗幾幅相嚟,係佢啲雀友去利寶閣晚飯嘅相,就係咁話好想去食仲先斬後奏book埋枱,睇嚟佢雀友應該讚到唔食唔得咁。一上到17樓打開𨋢門就係寬敞光猛嘅環境,樓低好高,幾盞亮麗水晶燈。窗外係尖沙咀夜景,枱亦有排到密密麻麻,坐得幾舒服。打開餐牌,傳統中菜當然有啦,燕窩鮑魚魚翅海鮮齊晒,比較特色嘅都唔少,例如【明太子賽螃蟹】、【蛋黃醬脆皮石班粒】。不過我地睇咗係兩個優惠價嘅set。【谷飼豚肉叉燒飯配原盅佛跳牆 原價$256 優惠價$188】原盅佛跳牆 - 材料好豐富,有齊鮑魚、遼參、魚翅、花膠、瑤柱、花菰、蹄根。先飲啖靚湯,睇落真係好清差不多完全冇油,餐牌標註【本集團食品不添加味精少鹽少油】應該不假。雖然係咁,但飲落都鮮味濃郁,相當不錯。鮑魚、遼參都好爽彈。花膠就啱晒老媽子美顏,魚翅亦都唔少,都真係足料架。谷飼豚肉叉燒飯 - 完全係《食神》中嘅黯然銷魂飯!叉燒肥咗少少,勝在口感非常軟腍,咬落真係唔係好相信佢係叉燒嚟,好邪惡但真係好食,成隻荷包蛋撈飯食,又滑又有蛋香,再大大啖叉燒,好滿足。啱晒平時鍾意食燒味飯嘅老豆。特別優惠【上湯龍蝦伊麵(1隻)+燒汁脆皮雞(半隻) $

特別優惠
【上湯龍蝦伊麵(1隻)+燒汁脆皮雞(半隻) $388】
上湯龍蝦伊麵 - 一隻大龍蝦,除左蝦身仲有埋鉗,龍蝦肉爽彈,旁邊亦有啲蝦羔,正。伊麵撈埋個芡係好惹味,我哋食盤麵食清光。

燒汁脆皮雞 - 雞皮堅係脆,咬落係食紫菜咁聲。雞肉味夠濃,只係肉質有少少「嚡」,但都已經唔錯。

食完仲送糖水紫米露添。

呢度美食、靚景兼備,喺尖沙咀仲要係大商場高層嚟講,呢個價錢係相當抵食。而家仲做緊信用卡優惠餐,其中一個6位用只係$888,有烤鴨、花膠、蝦球、石班。每人先百幾蚊,相比出面茶仔食個lunch都要四五十,簡直係抵到爛。呢頭講完,老媽子就已經拍低menu放上雀友group⋯⋯