2020-06-21
網上好多推介,之前一直想食Lamlamli,但係舖頭成日大排長龍,開舖冇耐就賣囇。適逢友人生日,訂左六件千層蛋糕,可以乘機試到唔同味。 預先講過話想分開裝啲蛋糕, 好細心咁幫我分好每件蛋糕,服務態度非常之好。 去到嘅時候大概一點半到但都已經好多人排緊隊,間鋪唔知點解好香士多啤梨味,冷氣又夠,排住隊等都唔會覺得好辛苦。呢間我食過最好食嘅一間千層,千層個皮夠薄,忌廉唔會太多令到餅皮淋曬。層次分明之餘,唔會話融到變cream cake咁,個cream唔會話太厚實,食落餅皮同忌廉嘅比例啱啱好,亦夠滑。芋頭其實唔差嘅,個cream有芋頭粒粒,都幾驚喜,冇人造嘅芋頭味,但味道有啲啖,個人口味鐘意濃味啲。焙茶,勁香茶味,食完有回甘,小清新,係最好食嗰個,茶味同甜味balance得啱啱好。伯爵茶,可能因為有種印度香料味,冇焙茶味咁討好,茶味都比較淡,差甘啲伯爵茶特有嘅手柑味,但鐘意呢種茶味嘅人應該會幾鐘意。曲奇冇咩特别出嘅味,係牛奶cream做基底,食到少少咸咸地嘅曲奇碎咁,可以再濃味啲。流心朱古力,面頭有朱古力粉,食落有種黑朱古力特有嘅甘苦味,係大人鐘意食嘅朱古力,令到佢朱古力味濃得黎唔會太膩,唔會
流心朱古力,面頭有朱古力粉,食落有種黑朱古力特有嘅甘苦味,係大人鐘意食嘅朱古力,令到佢朱古力味濃得黎唔會太膩,唔會過甜,就算食飽飯都可以食囇成個。
流心抹茶,第一口食落去會覺得太苦,面頭上有抹茶粉,食多幾啖就會鐘意左佢,會慢慢出甘苦味,抹茶粉嘅用料都幾靚。流心效果幾出色, 抹茶味夠濃岩囇抹茶控。