2023-10-25
讀書真係好悶,所以大家都話讀萬卷書不如行萬里路,但係行路又好攰,如果可以將書本食落肚,咁就有可以增長知識,又唔洗煩。除左多啦A夢嘅記憶麵包,黎度就係比較美味嘅一個選擇。 🍺要講就一定要由飲品開始,呢度嘅每一杯飲品都有自己嘅典故,材料亦都可以配合到故事背景。金字塔文本,原來來自於法老王當年追求長生不老既故事,裡面有草本材料例如菊花,配搭果味酒,苦艾酒檸檬汁等,帶酸有花香。我有少少體會到法老王當年嘅心路歷程。白蘭樹記,容易入口嘅酒,包括白酒,Mistia青檸汁同啤梨味糖漿。簡單易飲,又不失優雅,就好似一本經典嘅本地出色愛情小品。貼地易明,又觸動人心。 🍖 茴香豬肉腸貓耳朵粉,個粉喺自家做,有口感但又唔硬,冇多餘既汁醬,但又滿滿咁包裹住貓耳朵。 🍖羊肉二重奏,上面係羊架,下面喺手撕羊肩。最下面喺羅馬生菜同埋估計係梨既切粒。羊架同羊肩都非常之林,帶有羊騷味, 個人認為咁先至係真正的羊肉。其實如果唔食得騷味,本身就唔應該點羊。適量嘅騷味,其實係帶出羊既本味。下面加生菜同埋梨粒,都係脆身而又清新。呢一個contrast可以話係成個餸菜嘅靈魂,唔單調又相映成趣。 🍖芝士火腿拼盤,三種火腿,兩種芝士,
🍖芝士火腿拼盤,三種火腿,兩種芝士,配合果乾,梳打餅,不嬲都係絕配。最可圈可點機係蜜糖,硬芝士係parmesan, 喺普遍但係唔係個個都中意食嘅一種芝士,因為比較乾,又查唔倒上餅乾,乾果等。萬物有序,液態既蜜糖就啱啱好配合到。喺我最鍾意嘅配搭。
✨️哩度室內設計好優雅,連枱布都係絲絨質地。又有戶外露台,仲可以見到清真寺。無得唔打卡!