2018-11-29 404 瀏覽
火鍋任食有海鮮點2018/10/31第二次來光顧此店,說實的有點不習慣任食,因為真係冇咩必要,自己食量就算大,但任食往往會多點了唔太想食嘅食物造成浪費,而且總結兩次火鍋食得最多的也是芝士丸及蟹柳,芝士腸。餐紙上有花膠,蝦,蜆,白鱔等海鮮可以點,但花膠食落似魚肚,味道不特別好,蝦沒有味不特別鮮甜,蜆有的還有沙,有的不開殼,白鱔每次叫只黎三片,薄得透明嘅魚係刀功嘅表現。桌上值得一讚嘅係放了這類調味料吧,可自己配自己喜歡嘅醬料。生蒜+蔥+麻醬+炸蒜係我最鐘意嘅配搭。一入座我地可先選湯底,多款湯底可供選擇,為應合大家嘅口味,多數我地會加錢點兩湯鍋,這次我地點了椰子雞湯及四川麻辣湯。湯底本來會多加材料,令其味道更好,椰子雞湯底會有紅蘿蔔,粟米,但我地本來就胃不大,唔想浪費湯底材料,總會食一兩舊,但一定會食唔哂,加落去湯底的真有雞肉,太通常都係最後浪費掉嘅。椰子片肉也有多塊,硬身食唔到,用於煲湯。湯底已令個煲好滿,要等好耐先滾,而且放唔到幾多額外叫嘅配料。飲品方面,有罐裝飲品任拎,但一入坐時佢就會比成支庶水,免得浪費,大家都會飲哂支庶水先,所以出面飲品,飲唔到幾罐。另外,食火鍋必食肥牛,特地加錢點
火鍋任食有海鮮點
2018/10/31
最多的也是芝士丸及蟹柳,芝士腸。

餐紙上有花膠,蝦,蜆,白鱔等海鮮可以點,但
花膠食落似魚肚,味道不特別好,
蝦沒有味不特別鮮甜,
蜆有的還有沙,有的不開殼,
白鱔每次叫只黎三片,薄得透明嘅魚係刀功嘅表現。

桌上值得一讚嘅係放了這類
調味料吧,可自己配自己喜歡嘅醬料。

生蒜+蔥+麻醬+炸蒜
係我最鐘意嘅配搭。
椰子雞湯及
四川麻辣湯。

湯底本來會多加材料,令其味道更好,
。椰子片肉也有多塊,硬身食唔到,用於煲湯。

湯底已令個煲好滿,要等好耐先滾
,而且放唔到幾多額外叫嘅配料。
竹蔗水

飲品方面,有罐裝飲品任拎,但一入坐時佢就會比成支

美國雪花肥牛

另外,食火鍋必食
肥牛
,特地加錢點嘅肥牛與吉嘢家火鍋嘅質素相近,但佢地切得更細薄

總結,火鍋任食係食氣氛,造成好多食物嘅浪費
,食到嘅貴食物唔多而且薄到透明
,但勝在可以滿足眼闊肚窄嘅朋友
,珍惜食物唔係因為小家,唔係慳,而係我地對地球應盡嘅責任。

這次火鍋很多食物最後淪為湯渣
,建議胃口不特別大嘅朋友唔好去任食,因不是任食嘅餐店食物質素會更好
,最少唔會薄到透明。

埋單每人$240,為了同同事聯誼值得,但我不好任食,更不好浪費食物,自己唔會推薦朋友再黎,但為多人聯誼也是個好去處
竹蔗水