如果話食雞煲,其實我自己有另外一家更加心水的食肆,但可惜那一間就沒有任食這個選擇。這間咖哩至尊小廚,一到晚上d檯就開到出街,非常多人光顧雞煲、打邊爐或者水煮魚。環境不算特別舒適,幾張圓凳圍著張圓檯,等了約10分鐘雞煲終於準備好,一大煲盛著半隻雞,芫茜翠綠、辣椒圈鮮豔,視覺效果不錯。這裡的雞煲與我喜愛的那間味道相比,算是不太濃郁,可能因為我喜歡的那間會放大量的香菇和洋蔥,所以相較起來就沒有特別惹味。雞肉吃得出是冰鮮雞,但不會很大股雪藏味,雞肉還算嫩滑。吃完雞肉,當然是要順勢打邊爐,我建議這時候加少少水便可以,因為加太多水的話,雞煲的味道會被沖淡,d火鍋料就吸不到什麼味。呢度提供既火鍋料都算多,有50幾款,但都係尋常火鍋料,不過價錢咁可觀唔通期待店家提供鮑魚俾你咩? 我建議大家要先叫d吸味食材,例如炸枝竹、蜂巢豆腐(凍豆腐)、響鈴等等,我自己就中意冬菇,因為冬菇吸曬味至於又非常juicy。其次而我最中意就係牛百葉同埋鵝腸,牛百葉還好,本身就冇乜味。鵝腸就麻麻地,完全冇味。但其他肉類如肥牛,滑牛肉都算ok。打到咁上下,個雞煲變左亂葬崗咁(有d唔好意思添...),但我show呢張圖出黎係想話俾
打到咁上下,個雞煲變左亂葬崗咁(有d唔好意思添...),但我show呢張圖出黎係想話俾大家聽,落水時唔好落咁多,咁樣先keep到個味道。
整體而言,味道不過不失,但係料多兼唔貴,一班人聚會就最岩食啦!同埋雖然味道唔算出眾,但服務好好,個日朋友生日,同店員話借打火機點蠟燭啊,幫手影相都有求必應,笑容好好。NICE!
2017-04-06
生日