2009-01-07
今日晏晝同朋友去左apm 牛陣食 lunch , 我想食左好耐了 ! 自助 lunch 有2種一種係 只限一碟牛or豬 + 任食其他野 , 限時 1 hr $ 50 加一( 其他野係指各種疏菜 , 菇類 , 白飯 , 炒飯 , 烏冬粉絲 , 雪榚任食 ) 一種係連牛同豬+ 其他野都係任食 , 限時 1 hr 30 mins $ 80 蚊加一2個大食狂梗係要連牛同豬都任食啦 ! 一入到去 waiter 就會問食邊種餐 , 豬定牛 ( 而且唔同湯低會唔同價錢 , lunch 有 清湯 和 sukiyaki 湯低 , sukiyaki 貴大約20 蚊)梗係食$80餐啦 ( sukiyaki 越滾越甜我諗會好漏 , 所以要清湯)一豬一牛可以試哂豬同牛 !waiter 好快手將清湯湯低送上 , 而且送上了一大碟肉面向大家既係牛肉 , 豬肉背向鏡頭發覺原來叫豬肉會比你2種 , 一種係豬柳肉 , 一種係豬肋肉夾夾埋埋有3種肉食而我亦都快手快腳去左自助bar 夾左d 疏菜反黎 唔好睇小碟肉 , 牛肉都有十幾塊 , 豬肉夾埋都有十幾塊 , 都幾大碟(圖一)醬汁有2款 , 一款係 芝麻醬
自助 lunch 有2種
2個大食狂梗係要連牛同豬都任食啦 !
一入到去 waiter 就會問食邊種餐 , 豬定牛
一豬一牛可以試哂豬同牛 !
waiter 好快手將清湯湯低送上 , 而且送上了一大碟肉
面向大家既係牛肉 , 豬肉背向鏡頭
夾夾埋埋有3種肉食
而我亦都快手快腳去左自助bar 夾左d 疏菜反黎
(圖一)
醬汁有2款 , 一款係 芝麻醬 , 一款係酸酸地類似醋既豉油
之後發現原來大量芝麻醬 溝小量豉油 再加小小7味粉 係最好味的 !
(圖二)
一碟30幾塊肉又點可能滿足我地 ?
encore 多 2碟牛肉 , 一碟豬肉 , encore 每碟都有10零塊到 , 上圖係食左1/3時影的
而左上角大家可以見到2種豬肉
再enore 多一次疏菜菇類 !
牛肉冇根 , 而且肥瘦適中 , 雖然唔係話太過靚 , 但係以經比普通打邊爐既肥牛好了
有d 似 吉野家果d 肥牛
而豬肉有豬味 哈哈 , 2個部位食落其實差唔多 , 食唔出有咩分別
一樣似吉野家肥牛but 豬 verson !
疏菜非常新鮮 , 冬菇金菇好正 ! 南瓜都好食 , 番薯就麻麻地甜 , 蓮偶幾爽 , 而其他菜類都幾新鮮 !
(圖四)
試埋炒飯 , 其實麻麻地 , 冇咩味 , 好似食果d 健康飯咁
雪榚係牛奶公司 , 預左啦 , 有士多啤利味同雲尼拿味 !
當每種肉每次黎15塊 , 夾埋2個人食左大約80塊肉 , 2碟疏菜 , 2杯雪榚 ,飽到行唔郁
p.s
待應其實真係木口木面 , 但係都幾有禮貌 (雖然冇表情)
做野快手快腳 , 而且都勤力斟水 , 到夠鐘果時都會有禮貌提你 , 冇話會趕你走
食個lunch 個半鐘夠哂啦..時間都唔會太趕
而且人地話明個半鐘.. 如果過左鐘 , 最多坐多一陣都要自律小小走人既