每次經過灣仔,都覺得歷史建築和昌大押好美,餐廳Sophia Loren Pizzeria環境好華麗,坐在裡面一定好chill。✨️見到餐廳推出Weekend Brunch即時約朋友歎下,度過悠閒的周末早上。每位$388就可以任食pizza,pasta同甜品2小時🤩,另外加$100可以任飲意大利氣泡酒🥂店員不斷主動添加,服務不錯🥰先來意式前菜分享:🍅蕃茄青瓜沙律意大利冷肉拼盤,有麵包,巴馬火腿,莎樂美腸及火腿。炸茄子球外面香脆,裡面有芝士及茄子蓉。🍕手工薄餅有5款:番茄羅勒水牛芝士薄餅開心果青醬火腿芝士薄餅辣肉腸薄餅配查彻特拉水牛芝士四色芝士與風乾火腿薄餅西西里鯷魚歐芹油封車厘茄沙律薄餅(另加$80/份)我每款都試一件,可以試到好多口味🥰,店員會拎住不同味道的pizza為食客加pizza,可以無限加。🍝手工意粉貓耳朵意粉配香草汁法邊豆及油漬風乾車厘茄傳統卡邦尼手工短笛意粉海鮮寬條麵(另加$80/份)🍽海鮮寬條麵足料,食到蟹肉,醬汁海鮮味濃郁,味道帶點微辣,好惹味。最後係tiramisu,味道正宗,完美句號🥰😍

先來意式前菜分享:

🍅蕃茄青瓜沙律

意大利冷肉拼盤,有麵包,巴馬火腿,莎樂美腸及火腿。

炸茄子球外面香脆,裡面有芝士及茄子蓉。

🍕手工薄餅有5款:

番茄羅勒水牛芝士薄餅

開心果青醬火腿芝士薄餅

辣肉腸薄餅配查彻特拉水牛芝士

四色芝士與風乾火腿薄餅

西西里鯷魚歐芹油封車厘茄沙律薄餅(另加$80/份)

🍝手工意粉

貓耳朵意粉配香草汁

法邊豆及油漬風乾車厘茄

傳統卡邦尼手工短笛意粉

海鮮寬條麵(另加$80/份)

最後係tiramisu,味道正宗,完美句號🥰😍

5天前