2022-05-25 43 瀏覽
💖小編近排又係度睇泰劇🤣,結果搞到心血來潮想食泰國嘢🇹🇭。去左西營盤呢間泰國餐廳食嘢,午市套餐$62,而且份量好大,CP值高。1️⃣泰式蝦炒金邊粉🦐 $62 (配免費熱飲🆓)💖好大一碟!炒金邊粉配上蝦🦐、芽菜、滑蛋🥚、豆乾、蔥、花生碎🥜同青檸,好豐富。4隻蝦都脹卜卜,肉質Q彈飽滿。金邊粉口感滑嫩,食到蛋香味同煙靭嘅豆乾,配上爽脆芽菜同花生碎,口感豐富!不過比較大碟,如果驚最後食到有啲膩嘅話,要唧多啲青檸汁🤣!另外配一杯免費熱飲,我要咗港式🇭🇰熱奶茶🧋。2⃣️芒果糯米飯🥭 $58💖同樣份量好大!有2種糯米,白糯米味道較甜,口感更軟糯;黑糯米味道帶一絲鹹香,口感較白糯米硬。淋上超多嘅鹹同甜椰漿🥥,灑上烘得香脆嘅白芝麻,賣相同味道一樣咁正🤩!口感軟滑嘅芒果帶果酸,配上甜椰漿中和就啱啱好。💖今日午市時段去好多人,要等位,食到最後先過左rush hour🤣,見好多人都買外賣🥡。佢地午市menu每個星期都會換,主食同加配嘅小食都唔同,食多都唔驚悶😌,$62唔使加一咁大份絕對抵食!

1️⃣泰式蝦炒金邊粉🦐 $62 (配免費熱飲🆓)

2⃣️芒果糯米飯🥭 $58