好耐食返餐好,應該及時對自己好D!有朋友介紹呢間日本料理,暫時未去日本旅行都止住渴先!位置有D唔起眼,係海港城對面Apple Store旁邊有入口搭電梯,係一幢玩具公司既大廈裡面,上5樓仲要再轉電梯,轉𨋢前會見到好大隻忍者龜!男朋友表示好靚呀!坐低飲杯熱茶,就開始我地晚餐既前菜,係日本凍蕃茄,咪以為都係蕃茄啫,好平凡,但原來係錯既!一食之下,蕃茄超甜!原來蕃茄屬於水果類唔屬於蔬菜,不過除非放入沙律或三文治,否則都好少係咁生食蕃茄,呢個就唔同!完全無草腥味無丁點酸味,第一次感覺到係食緊生果既味道!好正呀!可唔可以食多份😂開完個胃,黎呢度梗係要食刺身!呢個特上雜錦刺身,7款刺身,每款都有3件,所以3個人食先唔會爭😂呢度既深海池魚刺身好出色,味道好鮮味之餘,魚質非常有彈性而無筋!牡丹蝦亦非一般貨色,入口非常重膠質,而且蝦味好濃!諗返又回味🤤當中吞拿魚腩超級肥美,肥油甘香令口腔徘徊不散!赤貝口感好爽,證明新鮮度高,而油甘魚都唔錯,海膽尚算甜只係唔及日本即時食到咁新鮮,但已經算係咁~牡丹蝦個頭超大,諗起去日本食壽司,師傅會炸起蝦頭不另收費,即刻變到好香口又唔浪費!如果蝦頭都係炸起變做一個小食就更

日本凍蕃茄

開完個胃,黎呢度梗係要食刺身!呢個特上雜錦刺身,7款刺身,每款都有3件,所以3個人食先唔會爭😂呢度既深海池魚刺身好出色,味道好鮮味之餘,魚質非常有彈性而無筋!牡丹蝦亦非一般貨色,入口非常重膠質,而且蝦味好濃!諗返又回味🤤當中吞拿魚腩超級肥美,肥油甘香令口腔徘徊不散!赤貝口感好爽,證明新鮮度高,而油甘魚都唔錯,海膽尚算甜只係唔及日本即時食到咁新鮮,但已經算係咁~牡丹蝦個頭超大,諗起去日本食壽司,師傅會炸起蝦頭不另收費,即刻變到好香口又唔浪費!如果蝦頭都係炸起變做一個小食就更好喇

特上雜錦刺身

跟住有季節性既京都櫻花蝦蔬菜餅,食過先知呢度炸物做得幾唔錯,一份有4件,炸得輕盈完全唔油膩,唔同蔬菜有好多口感,仲見到有細細隻既櫻花蝦,沾上有蘿蔔泥既天婦羅汁,口感上好滿足!

京都櫻花蝦蔬菜餅

呢個新出品仲未係餐牌上,係炸鰻魚,對於鰻魚控既我表示非常厚切兼大件!旁邊少許既辣味蘿蔔泥改變左呢件鰻魚既調味,肉質軟身無骨,完全啖啖肉!調味清淡更突出佢既魚味,食慣鰻魚肥美多汁,呢個係新嘗試!

香味炸鰻魚

緊接有呢碟好惹味既麵豉黑毛豬!睇賣相都見到燒得好香!首先用既部分帶少少肥,燒起黎好正,黑毛豬肉好嫩有肉甜味,加上表面應該搽左醬汁去燒,甜甜地,真係好好食!大大力推介!

麵豉黑毛豬

叫左梅酒梳打,梗係要叫日常送酒菜:炸雞!依日式炸雞既做法,有清爽既椰菜絲同沙律醬,椰菜絲再多D更好!炸雞好脆身!

日式炸雞

最後叫味噌湯拉麵作結,味噌湯底果然好濃,好濃味果位表示唔錯😂好大份呀,食到我地捧住個肚!

味噌湯拉麵

埋單前送上抹茶味同荔枝味雪糕,味道唔差!應濃則濃,應清香則清香~由入座到走人都見到幾班日本上班族係榻榻米房飲酒傾計,餐廳既員工都好專業又友善,感覺真係似去左日本既餐廳食飯!😂

抺茶雪糕+荔枝雪糕

日本凍蕃茄