2019-12-01
呢間鋪頭可以令我第一次打食評,希望大家食呢間餐廳之前可以慎重考慮下.....我平時住開深水埗行經呢間野都無咩留意係食咩既,本身諗住去食馬德里,咁岩同女朋友肚餓又見到呢間鋪頭未試食過又唔多人可以直接入去坐低食,咁就入去試下囉,點知就係中伏既開始.....坐低見到周圍都唔多食客,諗住同女朋友舒舒服服食個high tea。我地一共叫左紅湯魚濃湯拉麵,秘製豬扒菜飯,川麻雞翼兩隻,生煎包4隻同埋一杯豆漿。全部加埋盛惠168元以下係對各款食物既評價紅湯黃魚拉麵:我叫左呢個麵,其實味道同辣度都還可以,辣度相等於譚仔既2小辣左右,未去到好食既級數就係個湯底比較多油。2分秘製豬扒菜飯:女朋友叫左呢個飯,呢個豬扒飯真係經典,豬扒食落去係好甜,除左甜我已經諗唔到有咩形容舊豬扒,甜到咁既豬扒我真係第一次食,而且每舊豬扒甜度都唔一樣,有其中一兩舊甜到漏,食多兩件都驚會有糖尿病,你仲好意思話係秘製豬扒,我地真係得啖笑。再講下個菜飯,個飯睇落好似有味,但係食落去淡而無味,飯無飯味,菜又無菜味,真係好野。0分川麻雞翼:盛惠$18兩隻雞翼,姐係要成$9一隻,仲以為收咁貴梗係有d料到,點知又係中伏。雞翼味道其實都有d似譚
以下係對各款食物既評價
川麻雞翼:盛惠$18兩隻雞翼,姐係要成$9一隻,仲以為收咁貴梗係有d料到,點知又係中伏。雞翼味道其實都有d似譚仔既雞翼(其實我唔係譚仔fans,只係方便做個比較)但係質素爭幾班,最伏既點,係其中一隻雞翼入面仲未熟嫁 究竟廚師係味求其成咁呀?仲好意思收人咁貴,真係垃圾之最比得呢個價錢,我食M記/譚仔雞翼都比呢間垃圾既雞翼值百倍0分
生煎包$34四隻:看似呢間鋪頭既招牌食物,4粒生煎包味道其實都係不過不失,包內既肉汁唔算多,包皮比較厚同埋硬,未到好juicy果種,整體都只係屬於普通質素,點解只算普通?因為早前同女朋友去過珠海某間食X裡又係專做生煎包既鋪頭食,人地生煎包做得好過你堅信號多多聲,皮薄餡靚肉汁多,超好食,而且印象中人地只係賣$9人仔4隻,賣得貴過人,質素又差過人1分
豆漿:平平無奇卻收人$12,相信已經係呢間鋪頭最出色既野。3分
總結:本來同女朋友心情好靚,響呢間餐廳食完餐飯之後我同女朋友心情變得十分曳,真係貼錢買難受,仲要價錢唔係平,真係唔明點解會值呢個價,原來鋪頭入面少客真係有原因,我好後悔入左黎食。食完幾粒鐘後打緊食評既時候個肚隱隱作痛,估計都係呢度d野食唔多乾淨
最後如果比我揀多一次,我必然唔會行入呢間伏鋪食任何既野,深水埗大把好野食,又何需貼錢買難受?伏中過一次就夠,我相信有生之年都唔會再食,再見。