2023-08-04
我經常去探住喺奧運站嘅朋友,所以奧海城嘅食市都試得7788。今日佢帶我去另一邊近住利奧坊既Cobalt.原來港鐵站五,六分鐘就到。我鍾意佢籃色既門面。同埋內部鋪滿成邊牆既酒架。 🍖我地點左paella。餐牌明明寫住係傳統西班牙飯,但上面竟然仲有大大隻龍蝦係面,喺意外既bonus。個飯就真係做得好傳統,而且青口,蛤肉,魷魚都落得好足料。龍蝦焗得岩岩好,彈牙又唔乾,size亦好大。 🍖另外點左羊架,Medium。慢煮過既羊,保留住肉汁,肉保持好靚既粉紅色,羊肉嘅處理亦都非常之好,唔會有好強既腥味,因此個gravy都唔需要做到太濃味。成件事就變得柔和,同埋可以盡情感受羊嘅肉質。 🍺✨️我地興高采烈咁討論飲乜嘢酒,店員好細心咁問我地要求同埋清晰介紹,既然我地食較重味既羊同paella,正常就會配紅酒。產地我哋話想要法國或者喺意大利,提子我地想偏向於dry d同酒身厚實d. 於是店員向我扡推介左一支。偏偏哩個時候朋友先至話,佢其實飲得唔多。所以我地每人就只係點左一杯house wine. 雖然喺咁,味道同食物都非常之配搭,而且店員嘅耐心講解亦都俾我地非常好既印象。 餐牌上面嘅選擇其實都幾多,每次兩
餐牌上面嘅選擇其實都幾多,每次兩樣兩樣咁點,我地似乎發掘到一個可以成日黎既聚脚地!