2011-03-25
星期六中午去咗甜之迷食LUNCH, 因為新年期間商場做Promotion儲單換咗張$200蚊甜之迷現金劵, 超正呀! (^_^) 如果用嚟食甜品就唔駛補錢一定夠我同Honey '豪食', 但佢話淨食甜品上幾次都差不多試匀晒, 不如食lunch試佢哋其他嘢食, 嘻嘻…佢話點就點啦! 去到真係好少人, 都有啲意外, 因為始終係星期六以為會好旺, 即刻諗之前夜晚嚟食甜品都好得o架, 唔通啲大盤唔掂??? 入座後侍應先送上兩杯暖水同一籃麵包, 我哋叫咗牛油果蟹肉沙律做頭盤($78); 牛肋條釀蕃茄意大利飯, 香草白酒煮大蜆天使麵 (好似係$98 & $118), 跟住有林酒布丁同芒果拿破侖 (好似都係$38蚊); 其實我覺得樣樣嘢味道都中上, 賣相又唔錯, 白酒大蜆天使麵蜆好靚亦夠大隻, 麵條彈牙汁啱啱好可以講係喜出望外, 拿破侖個皮好香唔係得陣風咁, 周圍都做拿破侖啦, 呢度係特別香, 仲要今日好好彩, 芒果唔酸, Nice! (食過酸芒果做蛋糕就知原來甜唔係老馮嘅)仲有呀, 侍應招呼恰到好處唔會'叫極都扮睇唔到', 亦唔會'監視'我哋, 因為有啲餐廳好好笑架, 少擔心佢
仲有呀, 侍應招呼恰到好處唔會'叫極都扮睇唔到', 亦唔會'監視'我哋, 因為有啲餐廳好好笑架, 少擔心佢唔理你啦, 反而係”玩監視”搞到你周身唔自在; 呢度可能場地寬敞, 大家可以保持'適當距離', 食都食得舒服啲. 特別係後生仔侍應哥哥, 真係又好笑容又斯文, 上菜同收嘢走都會細細聲知會我哋一聲, 唔會突然'習' 一聲撲埋你枱就'立'走你枱面啲嘢, 可能呢啲都歸功於個captain train 得好?? 因為上次嚟食甜品我已經覺得服務唔錯, 妹妹仔侍應係怕醜啲, 但一眼關七, 要咩有咩! 其實以上呢啲都只係serve客嘅基本功, 但好多食店都”唔提供”喇, 食剩兩啖問都唔問吓你’立’你碟嘢走又有, 食晒想佢收走舉埋手至不耐煩hea埋嚟不情不願嘅又有(上次去夏麵館就係咁) 客人本身好好禮貌都無用, 由得啲客自生自滅, 衰啲嘅就’黑面’你添呀~
加埋今次食lunch, 我覺得呢間餐廳值得推介! 最緊要係呢度有幾部電視, 啱晒我呢啲鍾意電視汁撈飯嘅人啦, 多咗個撐枱腳嘅'私竇' (因為真係少人, 又或者啲人覺得貴? 最大可能都似係九龍城廣場人流少嘅絕症影響啩) 希望做完呢輪Promotion 佢會有多啲'返頭客', 唔好嘥咗咁好嘅場地, 唔介意俾貴少少, 有咁嘅水準, 值得嘅~ 不過我睇番Open Rice 呢度之前啲食評原來以前專做甜品時多好多選擇, 依家轉型主題做意大利餐cut 晒啲款式都好可惜, 希望做得咁好嘅食店慢慢多番啲客, 加番啲甜品種類我哋就有口福喇~
(啱啱知道今年終於唔駛freeze, 有人工加, 我決定請 Honey 嚟食一餐'慶祝'吓, 哈哈哈, 加少少我都已經好開心, 多謝公司!