2023-06-22
今日晚上,屋企話冇煮飯,咁就同朋友出街食啦,我哋走去咗西環搵嘢食。行行吓見到有間食湘菜嘅餐廳,便膽粗粗行入去試吓,入到去即刻打開Menu睇吓有咩食,見到佢寫住很多招牌菜。首先點了碟小炒黃牛肉,然後叫咗碟干鍋雞、乾煸四季豆,還有爆豬腰及甜品紅糖糍粑。小炒王牛肉鑊氣夠,配料充足,酸辣味平衡得很好,佢用咗三款不同嘅辣椒來炒黃牛肉,而且牛肉肉質鮮嫩,沒有因為炒得夠鑊氣而變韌帶第二樣值得一試就是干鍋雞,整隻雞砍碎後與香料辣椒乾蔥洋蔥炒起來,非常惹味,仲有個爐仔放喺個鑊底,一路興俾我哋食。然後就食大家都經常會食嘅乾煸四季豆,四個字夠傳統風味。豬腰就見人見智,不是每一個人都喜歡,但他們確實炒得很好,爽嫩入味。最後個甜品就考功夫了,要炸脆糍粑表面但不可以濃。碟碟上枱都熱辣辣,即叫即炒,而且份量很大,我哋呢度簡直可以預4個人一齊吃都無問題。
然後就食大家都經常會食嘅乾煸四季豆,四個字夠傳統風味。
最後個甜品就考功夫了,要炸脆糍粑表面但不可以濃。