2021-09-12
我家小老闆忽然話想這星期食下齋,清清腸胃。在家就容易啦,瓜瓜菜菜就一餐,食左幾日都悶悶地,今日放假就同佢搵間齋鋪食下全齋宴啦佢自己上網搵到這間齋鋪,大家見到店鋪都幾新同乾淨,心諗可能有好多意想不到嘅齋菜,所以就決定試吓佢。打開餐牌真係有好多好吸引嘅齋菜,樣樣我地都好想試最後真係不得了⋯⋯叫左8餸一湯西湖牛肉羹-賣相同平時食嘅幾乎無分別,食落牛肉碎都好似胡椒豬肚水餃煲-勁香胡椒湯味,有8-10隻水餃🥟,豬肚個樣勁似,好味酥炸生蠔-10隻大大隻嘅生蠔份量十足,炸得非常香口,仲要唔油膩,入面真係唔知是什麼,但口感幾似椒鹽准山- 其實准山本身都是植物,所以食落唔會有什麼驚喜,但椒鹽味稍為淡了些東瓜枝竹火腩煲- 這餸真係似到不得了,這些火腩賣相相當出色,食落更加似食緊肥肉口感,勁得意太似肥肉,所以我唔係太鍾意這口感鐡板串燒-賣相好靚,有四串,但全部只係三色椒🫑中間隔住一塊素肉,配上黑椒汁,好味但普遍五柳松子魚-這是我咁多餸之中最鍾意嘅一個,其實佢只係腐皮,但口感相當似,加上酸酸甜甜嘅汁鴛鴦炒飯- 同酒樓食嘅好似無咩分別,白汁嘅素蝦好爽口,茄汁嘅素火腿都幾好味海鮮炒麵- 炒麵勁脆,上面嘅海鮮有蝦,
西湖牛肉羹-賣相同平時食嘅幾乎無分別,食落牛肉碎都好似
海鮮炒麵- 炒麵勁脆,上面嘅海鮮有蝦,有鮮魷、有帶子、冬菇、西芹、超豐富
從前嘅齋菜比我印象就係好多油,碟碟食到底都是油霖霖,但這間樣樣齋菜賣相同味道都好好,沒有一碟是油膩
仲要價錢唔算太貴