2023-06-10
尖沙咀亞士厘道有好多唔同特色既餐廳,原來喺樓上有間食私房菜既火鍋店 - 淥烚年代!一入餐廳見到餐廳面積唔算好大,設計同裝修都比較摩登時尚,唔算真係好”六十年代”🤣餐廳其中一個主打係私房菜,不過今日我同朋友食既係佢地個四人套餐$1138,價錢比較得宜🤔呢個套餐可以選擇一至兩款湯底 (麻辣鴨血鍋、芫荽皮蛋鍋、沙嗲濃湯鍋、鮮茄雜菜鍋),我地揀左鴨血同皮蛋鍋,我個人唔食辣,只係試左個皮蛋鍋,覺得料好足而且清清地幾唔錯👍🏻個set亦都包左好幾多款火鍋料,包括豚肉片、手打四寶丸、鮮炸響鈴、蔬菜拼盤、稻庭烏冬等基本上係火鍋必備既配料🤍但值得一提既係:龍蝦海鮮拼盤個拼盤既貌相一望到都要打打卡先🤩有啖啖肉又爽口既澳洲龍蝦、大蜆、台山蠔、白鱔片等,豐富之餘仲鮮味十足😌個人非常滿意龍蝦嘅份量手切安格斯牛肉片砌成玫瑰花狀,紅肉望落都幾新鮮,加上有雪花既條紋,未食都知係軟滑好食🤍鮮炸響鈴上菜嘅時候做油油地熱辣辣,食得出係啱啱炸好!整體而言,火鍋料嘅質素唔錯,略嫌份量較少,四個為食鬼食就唔太夠🥲
但值得一提既係:
龍蝦海鮮拼盤
手切安格斯
鮮炸響鈴
上菜嘅時候做油油地熱辣辣,食得出係啱啱炸好!