2015-12-17
一向欣賞吉野家嘅出品,每年幫趁次數一定係云云連銷快餐店之中最多,一年起碼都四至五次,特別係早餐同下午茶,二十幾蚊嘅牛肉出前一丁係我覺得佢地最抵食嘅食物。今日天氣顯然轉冷,晏晝想食碗大飯暖胃,途經上水地鐵站,又未夠鐘做野,本來想去石湖墟食义燒飯嘅我,突然轉軚入左入吉野家。不嬲都有食佢地嘅大牛肉飯餐,叫嘅時候望倒佢地個温泉玉子嘅介紹相好省鏡,加左隻,收銀話: 『先生HK$42.5,唔該!』突然好感慨,依家食個吉野家套餐都超過40 蚊喇,真係生活艱難!温泉玉子牛肉飯餐雖然覺得吉野家貴左好多,但我依然覺得性價比好高,蛋係分開上嘅,大家睇下碗飯啲牛肉幾咁多,未煮果陣估計有200克以上。佢地用日本面豉做嘅秘制醬汁非常香甜,同牛肉真係天作之合!講下隻温泉玉子先,蛋味好香,但做得就差少少,正宗温泉玉子應該係蛋白形態流質,而蛋黃會熟小小,呢度嘅蛋白唔多夠『流』,效果唔太理想。上圖係嚟自一家名氣日本料理嘅温泉玉子,大家可以比較一下。餸講完,輪到啲飯,好香,好滑,好軟熟,好有飯味,高班過街外大部份酒樓同菜館嘅所謂香米好多多多........其實碗飯真係好鬼正,特別係天寒地凍嘅日子,好過食件16安士嘅安格斯牛
不嬲都有食佢地嘅大牛肉飯餐,叫嘅時候望倒佢地個温泉玉子嘅介紹相好省鏡,加左隻,收銀話: 『先生HK$42.5,唔該!』突然好感慨,依家食個吉野家套餐都超過40 蚊喇,真係生活艱難! 温泉玉子牛肉飯餐
$42.5
雖然覺得吉野家貴左好多,但我依然覺得性價比好高,蛋係分開上嘅,大家睇下碗飯啲牛肉幾咁多,未煮果陣估計有200克以上。佢地用日本面豉做嘅秘制醬汁非常香甜,同牛肉真係天作之合!講下隻温泉玉子先,蛋味好香,但做得就差少少,正宗温泉玉子應該係蛋白形態流質,而蛋黃會熟小小,呢度嘅蛋白唔多夠『流』,效果唔太理想。 上圖係嚟自一家名氣日本料理嘅温泉玉子,大家可以比較一下。