餐廳: 憶食尚臘味煲仔飯
資訊:

2024-07-19 420 瀏覽
以前食開廟街的煲仔飯,覺得質素不一。自從朋友上次帶我黎過【憶食尚】食煲仔飯,我同大佬都念念不忘。餐廳鄰近柯士甸站,分上下兩層,大部份桌都用屏風相隔,私隱度頗高。    ⦁廣式臘味煲仔飯 $177餐廳的臘味煲仔飯,分了四川口味以及廣式口味。個人比較喜歡廣式風味,夠晒經典的粵菜之一。飯香四溢,每粒米都吸飽臘肉、臘腸等油香。每款臘味肉質Q彈,大佬最鍾意煲底焦脆的飯粒,香口之餘,仲好有層次感。    ⦁甜蜜咕嚕肉 $127咕嚕肉表面被一層薄薄酥脆的炸粉包裹住,肉質鮮嫩多汁,搭配酸甜而不甜膩的醬汁,非常開胃‼️  ⦁四季豆干煸雞脾菇 $127脆嫩的四季豆干,而雞髀菇食落多汁,兩款蔬菜搭配起來,非常清爽。整體味道帶有丁點香辣,送飯一流。    ⦁芒果特飲 $39⦁士多啤梨特飲 $39⦁茶芥 $15/位餐廳本身有不同熱茶提供。而個人覺得夏天應該必點特飲,兩款特飲酸酸甜甜非常開胃,加上冰凍的感覺非常解暑。

⦁廣式臘味煲仔飯 $177

⦁甜蜜咕嚕肉 $127