2019-01-27
一向都鍾意去d細細間嘅日本料理店食日本野,覺得正宗同有風味d。夜晚同朋友係彌敦道行行下,轉個彎入左來呢條街,見到呢間小店,就決定一試!雖然已經九點幾,但裡面仍然有好多人。呢度嘅裝修簡約得來又好有格調,裡面好似居酒屋咁有張吧檯,可以睇住師傅準備野食。我同朋友叫左呢度好出名嘅雞白湯拉麵、鰻魚飯,另外叫左個炸雞小食。拉麵嘅賣相好特別,有炸得金黃嘅牛蒡裝飾,牛蒡食落係苦苦地嘅味。個雞底係奶白色,味道剛剛好,唔會好鹹或好淡。麵嘅質感彈牙,而配料有叉燒同雞肉各兩塊,口感軟滑,味道亦都唔錯。炸雞炸得金黃香脆,又唔會好油淋淋,雞肉新鮮嫩滑!鰻魚飯非常高質,係我食過最好食鰻魚飯,極度推薦,來呢度必定要試!鰻魚大件又厚身,d肉又軟滑,個魚皮燒得香脆,配埋d燒汁淋係面,真係好好食!!d飯粒粒分明,煮得又軟熟。我地坐係廚房前嘅吧檯,咁o岩見到師傅準備緊鰻魚飯,佢地用鉗將一塊塊鰻魚起骨,明顯係精心炮製,所以呢個飯$198都算合理!
炸雞炸得金黃香脆,又唔會好油淋淋,雞肉新鮮嫩滑!