2024-10-13
最近試咗間新開嘅餐廳,主打福建菜,午市有佛跳牆套餐$268一位,包埋福建金湯佛跳牆配麵線、一個小菜同埋飲品。餐廳環境乾淨企理,似日式omakase格局。服務員有禮貌。主角當然係個佛跳牆啦!個湯底濃郁,飲落去係一種溫潤嘅感覺。材料方面有海參、鮑魚;竹笙吸收咗湯底嘅精華,口感柔軟。仲有雞肉、花膠、鵪鶉蛋。麵線份量都幾多,配佛跳牆嘅湯汁食。小菜方面,我哋叫咗松子薑蓉菠菜同涼拌萵筍絲。涼拌萵筍絲,萵筍絲爽脆,好開胃。另外散叫咗黑蒜香煎帶子$138,帶子切到一片片容易入口,帶有少少黑蒜味。餐飲方面,我哋叫咗桂圓檸檬烏龍茶同珍珠椰汁冰。桂圓檸檬烏龍茶,桂圓甜甜地,味道清新,唔會太甜膩。珍珠椰汁冰,冰涼透心。最意想不到嘅係,因為餐廳新張,所以仲免費送咗個甜品——紅菇桃膠布丁。桃膠布丁口感滑溜,甜度適中,唔會太甜,帶有淡淡嘅桃膠香味,作為飯後甜品。
餐廳環境乾淨企理,似日式omakase格局。服務員有禮貌。
最意想不到嘅係,因為餐廳新張,所以仲免費送咗個甜品——紅菇桃膠布丁。 桃膠布丁口感滑溜,甜度適中,唔會太甜,帶有淡淡嘅桃膠香味,作為飯後 甜品。