2023-03-29
剛過去嘅週末做咗一日遊客,坐懷舊「張保仔」號嘆「海上下午茶之旅」❤️話說呢隻船可能係香港最後一艘人手製造嘅傳統中式帆船,由本地一間造船廠嘅80歲工匠負責製造及督工,採用傳統物料打造🌝點心係由 Dim Sum Library 製作,有蒸點、炸物、甜點、炒飯。飲品有酒、果汁、茶等多款選擇。唔可以話好精緻、超好食,但都比我想像中好!坐住船吹吹風食點心都係第一次,好有新鮮感。暢遊維多利亞港,途經鯉魚門,到達筲箕灣避風塘再返回中環8號碼頭,大約時1.5小時完結航程。然後再行去修復咗嘅前中環街市 @centralmarkethk感受歷史與當下交織出嘅氛圍。沿着中環街市旁邊嘅扶手電梯可直達另一個活化景點,舊中區警署-大館 @taikwun.hk 🤗行程好緊密,行到好攰啦!所以去咗係大館隔離嘅blue bottle 坐下飲杯咖啡休息一陣先返屋企啦☕️