肥仔號 , 揀呢間係因為 openrice 睇過 , 九龍城區最多好評係呢間門面好大 , 大閘蟹以斤兩計算 , 不知是好是壞 , 但對我地呢 d 買少少o既客人呢間甚有名氣o既專賣店 , 店員聽到 " 可唔可以秤兩隻 ? " 面色己經有所驟變而我地先問過 , $ 188 斤o既 , 大約幾錢 ... 佢答我地 $ 50 一隻 , 然後秤左 $ 103我地隨口發揮師奶本色 , 問一問 $ 100 可以嗎 ? 我地仲話 , 最多唔好枝醋啦店員還是很強硬的拒絕 , 說話欠友善 , 老實講o個 $ 3 減唔減無所謂 , 致係講下之嘛~ 隨蟹物 : 1. 紫蘇葉 : 白色小袋裝好 , 數片算幾完整 , 都幾乾淨2. 醋 : 也是原枝裝同順興香醋 , 我地話唔要 , 相係用之前o個枝黎影o既3. 薑 : 肉眼睇己經見到有 d 泥巴 , 拎上手乾爭爭 , 洗完都仲唔係幾想用4. 黃糖 : 啡黃色透明糖粒 , 比較幼細 , 甜度都比較輕~ $ 103 兩隻大閘蟹公 :蟹身唔算細 , 蟹殼偏深色 , 蒸出黎卻偏暗橙色 , 唔夠艷亮 , 蟹腳亦較幼細揭開蟹蓋 , 嚇左一跳 , 一隻好多水 , 一隻係奶黃色
~ 隨蟹物 :

~ $ 103 兩隻大閘蟹公 :

揭開蟹蓋 , 嚇左一跳 , 一隻好多水 , 一隻係奶黃色 , 心諗無理由係未熟
我蒸左半個鐘再焗左一輪先拎出黎 , d 肉全部都熟透 , 應該真係 d 蟹唔靚
黃色膏o個隻 , 真係唔知咩味 , 少少腥 , 無鮮甜可言 , 蟹肉都係無乜味道
另一隻只係好少少 , 白油多過黃色軟膏 , 漿口得很 , 蟹鉗蟹腳肉質好散
## 真係估唔到呢間咁多廣告咁多宣傳o既肥仔號 , 質素會係咁唔掂
人怕出名豬怕肥 , 係咪因為多訂單 , 所以漠視 walk in 客人呢 ??
服務同大閘蟹都一樣差 , 所以我要呈上喊臉一個 , 永不翻生了 !!
2012-11-19
外賣自取