2009-05-02 28 瀏覽
上手間廚具舖執左笠,見到裝修做食肆,整招牌個時見到有金銘兩個字,頗有期待,想試下佢咩野料?卒之開張嘞!第一天即時幫趁,想買一份牛雜外賣試下.門外有一排凳,坐左幾個著住金銘制服後生仔談笑喧嘩,唔通唔使做?唔明!入到去,六成人到,問一個阿姐一份牛雜行街幾銀?滿口鄉音既阿姐好似唔知我講乜,係咪我失敗?好彩另外有個阿叔答話49蚊(48+1)!好似貴D喎!橫掂都係想試下啫,都好啦!麵檔個師父仔攞左個發泡膠碗出來,見佢比普通外賣碗大一皮,心想如果份量有番咁上下都唔錯既!誰知個師父仔只係膀肚腸肺每樣切左三四粒腐乳咁大舊既野落個碗度,剛好舖滿碗底,然後畢左殼麵湯落去,加埋晒都係1/3左近,拎上手輕飄飄!冇搞錯係馬?咁就成五條野?比錢個陣連多謝都冇聲添?一路咕咕聲番到屋企,用對筷子(自備個隻!)好似大海撈針咁,撈既時間仲多過食既時間,用D麵湯浸住,咩鹵水味都冇晒啦!剩番D鹹味,係極鹹個隻!成晚飲水飲到半夜起幾次身去廁所!下次都係咪搞!咁既水準就叫名店?D"食家"都好仁慈啫!仲有一樣野,佢地在門口出面打魚旦,好似有睇頭,但係D街坊就多得佢唔少啦,成條行人路都係水,滑孱孱,跌親D老人家點算?
卒之開張嘞!第一天即時幫趁,想買一份牛雜外賣試下.
咁既水準就叫名店?D"食家"都好仁慈啫!

2009-04-27