2017-12-09
早排去泰國旅行返嚟,一直都好掛住泰國嘅嘢食,咁啱係雜誌睇到大角咀開咗間船面嘅餐廳,所以一於去尋找返家鄉嘅味道。價錢勁平,晏晝三點至到10點,一碗船面都係$15 ,當然佢嘅size係會分量少啲,但係就可以試到唔同嘅味道。我哋兩個人叫咗三碗面,佢哋嘅湯底都係一樣,好濃郁,真係堅足料,好泰國feel。面底我哋揀咗金邊粉同埋河粉,個人鍾意金邊粉多一啲,佢隻河粉係泰式,肥肥地闊身河粉,湯麵嘅配料我都有豆卜同埋白蘿蔔,個白蘿蔔吸晒啲湯汁超好味。海南雞飯$45係配油飯架,飯帶有淡淡的椰子汁香味,海南雞超滑,最重點係旁邊嘅醬汁,同我喺泰國食嘅係一模一樣,係泰國嗰種辣味。蝦餅都好抵食$28有四件,炸得好香口,入邊都好彈牙豬頸肉$48 ,份量都唔少,肥瘦剛好,而且好有咬口,值得一食朋友點左泰式咖啡,原來係齋啡嚟㗎 ,我試咗一啖,有啲似滴漏咖啡嘅味道,而且唔會有泰式過甜嘅味道。我試咗一啖,有啲似滴漏咖啡嘅味道,而且唔會有泰式過甜嘅味道。我就點左個椰青$28,好清甜,配泰菜真係一流
海南雞飯$45係配油飯架,飯帶有淡淡的椰子汁香味, 海南雞超滑,最重點係旁邊嘅醬汁,同我喺泰國食嘅係一模一樣,係泰國嗰種辣味。
蝦餅都好抵食$28有四件,炸得好香口,入邊都好彈牙
我就點左個椰青$28,好清甜,配泰菜真係一流