2021-02-03 1569 瀏覽
兩母女去Homesquare睇傢俬,又點少得去Beans食lunch呢!星期六十二點鐘左右到,疫情 + 二人限聚令下,都要等成45分鐘先可以入座。。。好彩商場嘅室外空間有啲位坐,同行嘅媽媽可以坐下休息,唔使一齊罰企。因為媽媽唔好all day breakfast, 我就點咗黄金蟹肉意粉 & 德國燒豬手兩母女share!點餐時講明燒豬手要等30分鐘,所以我就跟餐加多碟黑松露薯條,以便邊食邊等。首先嚟嘅就梗係黑松露薯條啦~ 一定要讚吓個黑松露醬,真係超惹味!薯條又炸到唔油兼脆卜卜,點住醬食真係好正,連媽媽都大讚!跟手黄金蟹肉意粉都嚟喇~ 連埋個蟹蓋一齊上,賣相一流!意粉好creamy,但唔係好食得出鹹蛋黄嘅味。。。大大條蟹柳睇落好吸引,但食落好一般。雖然”黄金”唔突岀,但整體係好食嘅!食住等時間好快過,隻德國燒豬手都到喇~ 餐廳好細心,點餐時有問碎上定自己切?我哋懶就梗係碎上啦!雖然話係德國燒豬手,但一啲都唔傳統,不論豬手上面個汁,伴碟酸菜,定係豬手本身都同德國完全拉唔上關係。。。如果唔追求傳統德國feel,咁整體嚟講都係好食嘅!隻豬手其實就好似炸脆咗個皮嘅本地鹹豬手,可惜個皮唔夠脆,不過

食住等時間好快過,隻德國燒豬手都到喇~ 餐廳好細心,點餐時有問碎上定自己切?我哋懶就梗係碎上啦!雖然話係德國燒豬手,但一啲都唔傳統,不論豬手上面個汁,伴碟酸菜,定係豬手本身都同德國完全拉唔上關係。。。如果唔追求傳統德國feel,咁整體嚟講都係好食嘅!隻豬手其實就好似炸脆咗個皮嘅本地鹹豬手,可惜個皮唔夠脆,不過肉就好夠味!酸菜亦好似切咗絲嘅中式酸菜。而豬手上嘅汁,就好似係以黑醋汁為主調嘅自調醬汁,不過都算夾味。

總括嚟講,我哋兩母女對呢三樣食物都好滿意,亦都食得好開心!下次嚟都會再叫!!
黑松露薯條
黄金蟹肉意粉
德國燒豬手
2021-01-23
45 分鐘 (堂食)
黄金蟹肉意粉
德國燒豬手