2010-10-08 101 瀏覽
家中各人都係豬腰豬潤 fans,聽朋友講灣仔開左間專食豬內臟既茶餐廳;見媽咪平時喺廚房清潔 d 內臟咁辛苦,上個月就屈左老豆請我地黎試下。 地方好光猛,唔算污糟,但又唔可以話好乾淨,中規中矩啦。格局同一般茶餐廳無異,分卡位同散枱,餐具收埋喺枱下面個櫃桶,方便兼慳位。當問及推廣緊既晚市"黃星星私房餐"時,哥哥仔話餐廳後半可以擺張十幾人用既大枱開私人party,老豆已經約好左佢班老友下個月一齊去試添。唔知係咪落大雨既關係,店內既顧客只有我地三個人。哥哥仔都算有耐性,完全冇催促我地叫餸。嘩,出食物既速度快過打針,張枱好快就滿哂,哥哥仔重好有心機地幫我地排得整整齊齊(見圖),咁好既服務態度真係令小弟有少少吃驚。 水晶雞:$38碟;正確名稱唔係好記得,不過簡單黎講係口水雞走辣。我地好驚訝,因為做得好食過好多酒樓。少肥之外,連雞胸肉都唔乾唔嚡重好嫩滑,真係有d功夫仔。個豉油教到甜咸適中,少辣,正。驚訝推介一。 杏汁豬肺湯:$38碗;個人第一個反應係茶餐廳既湯洗唔洗咁貴呀?不過食評們大力推薦,唔試好似唔係好比面,所以都叫左碗三個人分 。冇錯個湯係好滑好甜,不過就好似唔係好夠豬肺味。要讚既係豬肺洗得非

,老豆已經約好左佢班老友下個月一齊去試添。

。冇錯個湯係好滑好甜,不過就好似唔係好夠豬肺味。要讚既係豬肺洗得非常乾淨,口感係從未食過咁軟綿綿,又一驚喜!用杏汁既技巧亦確實勝過陸羽,因為陸羽既湯中重有杏粉,好多時會黐住個口同埋個喉嚨,而信得過既就係完全冇渣,所以先可以做到咁滑。咁多功夫同咁足料,$38碗都應該既,驚喜推介二。

白汋正宗黃沙乳豬潤:$55碟;好多豬潤唔好食既原因係因為太薄,過熟,同太粉。信得過既豬潤既厚度剛剛好,只係有少少過熟,同好輕微既粉。其實已經做到非常好,不過因為自己食過更好既,所以挑剔左,比較起上黎硬係重差少少。

白汋豬仔蝴蝶腩:$55碟;牛腩就食得多,小弟都係第一次食豬仔蝴蝶腩,覺得好硬好靱,完全唔掂擋。比較之下,都係食返牛腩好d。"信得過"頓時變左"信九成"。

白汋豬腰:$60碟;雖然爽口,但係奇押無比,媽媽話此乃啤水唔夠之過,整豬腰既大忌,更是機本功,所以大家都覺得係超級失敗之材,"信九成"即降級做"信七成"。

白汋爽滑靚粉腸:$55碟;粉腸層數卷得唔夠多,所以好單薄,口感唔得爽,比媽媽做嗰d差好遠,而且味道有少少押,"信七成"最終跌成"信六成"。

元貝雲吞米粉:$38碗;爸爸話未食過元貝雲吞依個組合,所以一定要叫黎試。唔講真係好難食出元貝/瑤柱既味道,只係覺得雲吞同湯底都好鮮甜;米粉腍中帶少少彈牙,幾唔錯既。

喺茶餐廳食個午餐埋單要過三百,好似貴左唔只少少bor。

後記:
1) 雖然大家都話信得過冇味精,不過我同媽媽都食到口乾臉紅(我地二人對味精之反應),要叫兩支$8既樽裝汔水黎解解。有人話可能我地對佢地隻豉油敏感bor。
2) 揸車既朋友會好開心,謝斐道好多停車場,包保有位;最正既係"信得過"既斜對面重有個代客泊車既停車場,$25/hr。
杏汁豬肺湯
元貝雲吞米粉
2010-08-28
杏汁豬肺湯
白汋正宗黃沙乳豬潤
  • 水晶雞,杏汁豬肺湯