2016-06-06
呢間店食物質素可以接受,但係侍應態度極差,自己做唔掂個場就會鬧客人,我唔會再幫襯。我住係附近,見呢間店平日下午人客稀少、唔洗等位,因此過去一年都經常光顧(係大學返緊下晝堂多,通常係果度食個lunch先去上堂),可以叫做熟客。相信果度啲員工都認得我,一般點學生餐要睇學生證,但佢地見我落單都唔洗我出示。上兩個禮拜同女友去食,就係午飯時間,大概一點左右,人流比較多。我一早去左攞位先,坐左係中間位置,女友十分鐘後到左,然後一如以往地落單,學生餐:大冷烏冬(冷烏冬加大要加六蚊)、小食、餐飲。女友同我講,佢坐既位置冷氣剛好吹正個頭,佢身體又唔太舒服,我就提議調個位置。我同佢換左位之後,情況都係差唔多,又見到角落位置岩岩有客人走左,我就同個男侍應講:「冷氣吹住個頭,我地想轉去果張枱。」佢話冇問題,就同我地一齊執曬啲野過去。新黎既客人都上曬餐,我地啲野食等左好耐都未到。我地望過去原本坐果張枱,原來啲野食送左去果張枱,而個客人又話「我地冇嗌呢啲」。有個女侍應就炆喇,係度鬧啲男侍應,但係隔左好遠唔知佢噏乜。個女侍應係個年約四十歲既中女,身材高挑,係度做左好耐,平時對住啲客都冇乜好氣。之後佢行左去我後面張枱
新黎既客人都上曬餐,我地啲野食等左好耐都未到。我地望過去原本坐果張枱,原來啲野食送左去果張枱,而個客人又話「我地冇嗌呢啲」。有個女侍應就炆喇,係度鬧啲男侍應,但係隔左好遠唔知佢噏乜。個女侍應係個年約四十歲既中女,身材高挑,係度做左好耐,平時對住啲客都冇乜好氣。之後佢行左去我後面張枱度落單,落完單佢竟然用十分清晰明瞭既聲音講左句:
「轉枱搞亂曬。」
哇,我同女友當堂O左咀,即刻同佢講「唔轉得枱你就熄左個冷氣佢啦,吹住個頭。」佢唔知扮聽唔到定點,一直冇理過我同女友。我轉枱之前明明已經同你個同事講清楚左,你個同事亦都允許左,而家轉完枱,啲單亂左就可以話客人?如果係唔可以轉枱既,一早同我講話唔可以轉咪得囉,你去較細個冷氣就可以解決到問題。做左咁耐,呢啲野唔係要客人教返你掛?明明係你同同事溝通不足,啲單亂左,但都唔會係攞客人黎出氣掛?講真我食過澳牛、九記都叫見識過侍應可以有幾西,何況人地係客人講漏野、講錯野先會炆下。你間店食物又唔係特別好食(拎澳牛、九記同佢比真係好俾面佢),自己做唔掂個場又係度鬧客人。我真係諗唔到再幫襯既理由。
講返食物,之後再等左十分鐘,野食到左。女友食量細,佢嗌既係細冷烏冬。冷烏冬會跟個汁同芥辣,烏冬夠凍,口感都過得去。以前係度食,大同細既冷烏冬個size有好明顯既分別。但係可能今日午市多人,個場又冧檔,我個大冷烏冬同女友個細既size竟然差不多。早知係咁既話就唔加六蚊轉大冷烏冬啦。食左咁耐,都係食冷烏冬居多,因為附近比較少有得食。值得一讚既係單嗌一個細既冷烏冬十二蚊,算係幾平,如果細食既女仔都勉強夠食。如果係熱烏冬既話講真平平無奇,小食方面亦不過不失。餐飲選擇少,跟餐來去果三款,汽水再加兩蚊,要特飲另外俾錢。
明人不做暗事,你唔理我唔緊要,我埋單既時候就同返另一個女侍應講。收銀果個女侍應都係度做左好耐,成日見到佢,態度都幾好。我問佢態度差果個女侍應叫咩名咩職位,佢問我咩事,我就成件事講左。佢只係一味係度講對唔住,話今日比較多人所以先咁,會同果個侍應講返。下,唔係午市多人就可以鬧客人掛?咁我估計咁樣投訴都冇結果架喇,埋單走左就算。事後我查左呢間店既店主係顏冠一,嘗試聯絡佢,可惜過左十日都冇回應,唯有打上openrice。真係未試過食餐飯都要咁樣受氣,俾錢買難受。貼錢俾我都唔會再幫襯。
題外話/補充資料:
本來對呢間店印象都唔錯,否則都唔會經常黎食,可惜個印象就咁俾個惡劣既侍啊姐毀於一旦。上網睇左間舖開舖背後既故事,好欣賞個店主份心機,但竟然請左啲咁既侍應,真係替個店主感到可惜。