2019-03-13
路經深水埗地鐵站,所以順便試下d新開嘅小食,今次嚟試「榮家糕點烘焙店」。叫咗2款:黃金拔絲蛋糕:抹茶、鹹蛋、原味,同埋冰鎮桂花砵仔糕黃金拔絲蛋糕($15,3件)抹茶味、鹹蛋味、原味口感方面,每隻味嘅蛋糕都一樣口感。咬落口會有種咬緊咗一條條絲嘅感覺,咬啖再拉開係會見到有一條條絲。不過並唔係蓮藕同埋麥芽糖果種咁長嘅拉絲,呢隻拔絲蛋糕只係會見到好短、又比較粗身嘅拉絲,可能因為係用椰絲整嘅。味道方面,抹茶味比較淡味,可能因為天氣凍鼻塞塞,要食濃味小小。鹹蛋味真係幾好食,勁吸引人去咬佢,原味都好香蛋味,不過好似無咩特別。好食程度:鹹蛋>>原味>抹茶。冰鎮桂花砵仔糕因為見佢幾特別,透透明明咁,同以往食嘅乳白色砵仔糕好唔同,所以就買舊試下。口感方面,比較軟身,好似食馬蹄糕咁會碎開一舊舊。味道方面,好清香嘅桂花味,😂😂我都係覺得傳統乳白色嘅砵仔糕會好食d。
黃金拔絲蛋糕($15,3件)抹茶味、鹹蛋味、原味
冰鎮桂花砵仔糕