2012-10-07
一品螞蟻o係荷里活廣場都算係多人食o個幾間食店之一 , 食物種類多 ,晚上黎光顧 , 有二人餐 , 有晚餐 , 都幾抵食 , 食物質素合格之上 ,而講到甜品 , 更係意想不到咁精緻味美 , 而且價錢大眾化 , 所以蠻受歡迎的 ~呢次黎其實係叫左個二人餐 , 其中一張合併照片不見了 , 只好分開簡評 , 請見諒 ~1. 凱撒沙律 ~ 味道不過不失 , 沒有過多o既芝士粉 , 面包粒香脆可口 , 羅馬生菜亦爽嫩清新 2. 墨西哥脆片配咖哩肉醬~ 脆片烘得有點過火 , 食起黎有少少燶味 , 不過都挺香脆 , 芝士溶o係中心 ,但無將脆片黏成一堆 , 咖哩肉醬味道香辣惹味 , 配搭起黎真係幾好食嫁 3. 醬燒豬肋骨併燒雞鎚~ 醬燒汁酸香得宜 , 唔會過咸 , 豬肋骨燒得幾香 , 肉質嫩滑軟淋 ~雞鎚有炸過 , 所以略為乾身左少少 , 不過味道唔錯 , 唔使醬汁都好夠味配碟o既薯蓉係開粉o既 , 唔夠熱又無乜味道 , 即使伴上鮮茄醬亦不怎吸引4. 三文魚濃湯泡飯~ 呢個泡飯好夠熱好好味 , 濃湯真係好夠味 , 三文魚味濃亦帶點椰奶o既香滑三文魚件無骨 , 炸過後放上泡飯 , 唔會太油膩 , 浸過
1. 凱撒沙律
2. 墨西哥脆片配咖哩肉醬
3. 醬燒豬肋骨併燒雞鎚
4. 三文魚濃湯泡飯
三文魚件無骨 , 炸過後放上泡飯 , 唔會太油膩 , 浸過濃湯可避免太熱氣 ,
而三文魚本身味道淡 , 濃湯同作調味之用 ~ 配料有青瓜 , 磨菇粒 , 跟濃湯亦很搭襯 5. 芒果慕司布甸
~ 整個甜品好冰凍 , 芒果幾乎要結冰喇 , 亦因為咁慕司唔夠軟溜 ,
味道香又甜 , 芒果片帶出微微o既酸 , 奶味不過重 , 有 d 似食雪糕
6. 抹茶焦糖燉蛋
~ 焦糖面好香脆但明顯糖粒比較粗粒 , 應該因為未夠時間溶掉就開始燶起來
我寧願咁樣總好過糖面過燶變成苦味 , 而家咁樣只係口感被影響 , 有 d 硬 ~
抹茶味甘香清雅 , 唔會過甜 , 溜滑無比 , 鍾意食抹茶味o既朋友定要一試
7. 士多啤梨拿破崙
~ 酥皮睇起黎好厚身 , 好似有好多層咁 , 但咬落去都鬆化 , 滲出淡淡牛油香
中間士多啤梨亦稱職地帶來香甜 , 假如連吉打忌廉都混入士多啤梨味
效果必定更佳 ~ 三款甜品同樣出色 , 成為今晚最令人滿意的句點 =) ## 每次毫無頭緒之下隨意走入一間餐廳 , 結果係品嚐到一餐唔錯o既美食
呢種感覺真係好開心 , 由其是係 d 平時唔起眼o既小店 , 更想同大家分享
而呢個快樂都係我越黎越鍾意打食評o既原因之一 ~ 加油食加油打吧 ^v^