2013-08-08 276 瀏覽
見他們不用等位, 我們又要趕住看戲, 就試試這間餐廳吧~ 我們叫了一個2人餐~忌廉餐湯: 普通蘑菇湯, 無特別, 有一塊蒜茸多士伴吃, 但友人說多士可以「打死狗」那麼硬炒菠菜: 普通到爆, 幸好不是太油賺, 但好像白烚一般, 悶悶的雞肉串燒 : 肉質算嫩, 沒有煮得過熟, ok煎三文魚: 味道ok, 但無甚特別, 沒有驚喜還有前菜和餐飲, 但我忘了前菜是什麼

雞肉串燒 : 肉質算嫩, 沒有煮得過熟, ok

煎三文魚: 味道ok, 但無甚特別, 沒有驚喜

還有前菜和餐飲, 但我忘了前菜是什麼

2013-08-06 270 瀏覽
5點去到hollywood plaza唔知道食咩好,一向都覺得螞蟻幾好食,所以就打算入去食返個甜品。最後叫左個香蕉梳乎厘班戟伴雪糕,結果...我要一等再等... 由1710落單,過左40分鐘,1750終於到啦!我成日覺得o的甜品焗完會好香,不過o里個甜品有無咩香味,不過又真係好大碟!食左一啖,都仲暖暖地,幾好!不過望真的,個甜品出水呀!唔知會唔會係洗完碟o既積水!最好食就係舊雪糕,有好多朱古力碎同好濃味!如果唔係要等成40分鐘,都會考慮再食!
食左一啖,都仲暖暖地,幾好!不過望真的,個甜品出水呀!
唔知會唔會係洗完碟o既積水!

最好食就係舊雪糕,有好多朱古力碎同好濃味!

如果唔係要等成40分鐘,都會考慮再食!

Happy Friday美好時光,梗係要慰勞下自己lol 金曜日にいい食べ物を食べるべきだ!本身計劃去西貢食意大利菜,點知鑽石山附近架1A小巴條龍長到。。。。起碼要等5,6架車-0-"姐係要8點幾9點先入到去?!最後唯有近近地去荷里活廣場搵食XP上次經過見到Ant One環境唔錯都諗住要黎試一次,機會黎啦~~去到都幾多人等位,要等10張左右..不過出奇地快,20分鐘到就有位啦!YEAH~再餓又會唔舒服^^"....好野有得坐卡位~入面既環境真係幾好,樓底夠晒高感覺好relax,有d似cafe既感覺:)一次過點左4樣野,點知佢勁有效率,沙律都未食完就不停上主菜*W*...下次都係分開嗌好d,可以慢慢嘆唔洗驚d野凍晒。挪威煙三文魚火龍果雜菜沙律($58+10%)*一上菜有點失望,份量都幾細下。。d菜同生果都好fresh嫁,有火龍果不過重點既三文魚就好一般。。望落食落都唔太新鮮咁~下次唔會再食依個嚕。。。鮮忌廉汁西班牙煙肉煮意大利粉($63+10%)♥見佢係menu個樣好似最愛的Carbonara已經忍唔住要試XP個賣相都幾好,夠多汁唔會太結!味道方面以依個價錢真係比想像中好味佢d煙肉都切得
最後唯有近近地去荷里活廣場搵食XP
Smoked Salmon with Dragon Fruit Salad
Stewed Spaghetti with Bacon in Cream Sauce
佢d煙肉都切得比平時果d厚,幾足料下~
Deep-fried Squid
香酥魷魚鬚($32+10%)<3嘩~一黎到已經香噴噴,流晒口水xP平時唔太敢食炸野驚太油個胃受唔到,但望下隻碟一d油蹟都無,仲等咩?!いただきます~~好香口炸份唔會太厚又無油"yat"味,GDGDGD
唔洗點d甜酸醬都好夠味喇~~黑豬今次揀得好
Toast with Sauteed Assorted Mushrooms in Vinegar Sauce
欖油黑醋汁炒鮮菌焗厚多士($70+10%)♥♥♥重點食物呀!見到MENU有最愛既厚多士,真係要歡呼
雖然佢係今餐最貴,但見到佢咁厚又焗到個邊金黃色咁靚,真係不得不吃lol
佢黎到即刻唔理其他野食,哈哈,個包既外層脆脆地,入面超級軟熟♥♥♥Oh My GOD!真係喜出望外,e間野d包竟然整得咁好
黎到食落酸酸地先知係欖油黑醋汁,雖然係會開胃d,不過對醋唔算特別有興趣,如果個餐廳遲d有多d其他配料既厚多就好啦~~~~~~~~~~~~~同埋d汁都比張menu相多好多,浸到個包某d位無咁脆T^T....
P.S. 個包既口感真係一流,勁鬆軟♥
White Wine (Chile)
白酒-Chile ($42+10%)黑豬又要飲酒,叫佢揀白酒諗住會甜d無紅酒咁gib~um...飲左一啖,嗅落好香,但飲落MAMA地。。不過可能係我唔識飲,黑豬都幾滿意

食完正餐,梗係要叫d甜品先夠complete lol!!揀唔到所以嗌左個甜品拼盤($65+10%),有北海道原咪牛乳布甸,花生榛子雪芭同香芒千層酥~
每樣細細件幾好,唔會太飽~不過花生榛子雪芭同香芒千層酥都一般。。。花生榛子雪芭雪得夠晒凍,不過好似食cream咁,食左2啖就交晒比黑豬包底XP 香芒千層酥,d芒果好香既。
Dessert Platter - Hokkaido Milk Pudding
好彩有你加番d分咋北海道原咪牛乳布甸♥♥♥!勁滑,一入口就飲左佢咁
牛奶味又超香,仲唔知點解食到d朱古力味(d色都係朱古力嫁bor,唔通比錯左?!)佢比左個Good ending依一餐♥おいしい~~~~~

Overall,環境舒適,上菜勁有效率,食物種類多,好味又抵食
<3 ♥Must come again
走果時比黑豬笑我食完都係咁望人張枱話d野好似好好食xP要收料睇下下次食咩呀MA~~~~~~~~
2013-07-05
20 分鐘 (堂食)
Deep-fried Squid
一品螞蟻menu入面有成十幾樣素食選擇,而每日嘅set lunch亦有一兩款green choices, 送coffee or tea, 當日我就揀左什菜支竹湯麵。當日週日午飯時間,要攞飛等位,等左10分鐘左右啦。湯底有幾款,揀左酸辣,惹味但唔會過辣嘅,麵又有得揀,揀左髮絲麵,幾好食嘅。飲埋杯奶茶後,加左個甜品:香蕉梳乎厘pancake加朱古力雪榚,好特別呀,pancake唔係一般pancake皮,而係梳乎厘質地,軟綿綿咁,為呢個green meal畫上完美句號!

當日週日午飯時間,要攞飛等位,等左10分鐘左右啦。

10 分鐘 (堂食)
  • 香蕉梳乎厘班戟with雪榚
正當我搵到散紙 想比毫子 待應大聲地叫我地唔收毫子. 攪到我當時非常火. 好想問佢點解唔收毫子唔係錢咩?香港又冇法例寫唔收毫子. 毫子係香港法定貨幣之一. 服務態度非常差, 已經 唔想再去D 野好食都冇用. 以後唔去.
2013-03-04
2012-11-30 18 瀏覽
今日夜晚來到鑽石山廣場這間一品螞蟻食晚餐,坐座肚餓關系立即點左個"大蝦帶子天使麵",呢間野都算服務幾好,見天氣凍己經改晒用熱水比客人飲用,個麵我等左大約10分鐘己經有啦,上菜時己經覺得個賣相非常之吸引同埋非常之足料感覺好多時係其它餐廳點到的所謂大蝦,其實都係細細隻的,呢度都有成5-6吋,都係收80幾蚊,算係咁啦,個麵上面有好多汁係表面,同埋仲有1吋2粒的帶子,帶子整得好淋亦相當入味,而大蝦佢地用少量炸粉炸成的,因為炸粉少炸出來亦不會太硬和重炸粉味,炸完個蝦頭仲有羔,d羔相當之甜,天使麵煮得非常之合時完全不會太硬! 所以未試過的人可以試一試
2012-11-29
  • 大蝦帶子天使麵
假日都有lunch set,.抵!@一品螞蟻鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場311B號舖三文魚焗飯,整體鹽了少少飯是炒飯底, 有雞蛋,但炒得不平均呢個勉強月合格...不作多評了另一個order白汁煙肉意粉個白汁幾香又多每一條spaghetti都可以沾到白汁另外面層有少少焗脆了的bacon香口好味!!!!白汁加了onion同mushroom片只是預備材料那個學師仔把onion切到每塊大少不一,好求奇overall問題好味架~~lunch set 包野飲, 叫了西瓜汁(不用另加錢)但滲了水....沒西瓜味也沒甜味建議去吃的人點返coffee/tea 好了服務方面會主動問要唔要加水不錯又主動$120 兩人
假日都有lunch set,.抵!@一品螞蟻

鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場311B號舖

三文魚焗飯,整體鹽了少少
飯是炒飯底, 有雞蛋,但炒得不平均
呢個勉強月合格...不作多評了

另一個order白汁煙肉意粉
個白汁幾香又多
每一條spaghetti都可以沾到白汁
另外面層有少少焗脆了的bacon
香口好味!!!!
白汁加了onion同mushroom片
只是預備材料那個學師仔
把onion切到每塊大少不一,好求奇
overall問題好味架~~

lunch set 包野飲, 叫了西瓜汁(不用另加錢)
但滲了水....沒西瓜味也沒甜味
建議去吃的人點返coffee/tea 好了

服務方面會主動問要唔要加水
不錯又主動

$120 兩人

2012-10-07 8 瀏覽
一品螞蟻o係荷里活廣場都算係多人食o個幾間食店之一 , 食物種類多 ,晚上黎光顧 , 有二人餐 , 有晚餐 , 都幾抵食 , 食物質素合格之上 ,而講到甜品 , 更係意想不到咁精緻味美 , 而且價錢大眾化 , 所以蠻受歡迎的 ~呢次黎其實係叫左個二人餐 , 其中一張合併照片不見了 , 只好分開簡評 , 請見諒 ~1. 凱撒沙律 ~ 味道不過不失 , 沒有過多o既芝士粉 , 面包粒香脆可口 , 羅馬生菜亦爽嫩清新 2. 墨西哥脆片配咖哩肉醬~ 脆片烘得有點過火 , 食起黎有少少燶味 , 不過都挺香脆 , 芝士溶o係中心 ,但無將脆片黏成一堆 , 咖哩肉醬味道香辣惹味 , 配搭起黎真係幾好食嫁 3. 醬燒豬肋骨併燒雞鎚~ 醬燒汁酸香得宜 , 唔會過咸 , 豬肋骨燒得幾香 , 肉質嫩滑軟淋 ~雞鎚有炸過 , 所以略為乾身左少少 , 不過味道唔錯 , 唔使醬汁都好夠味配碟o既薯蓉係開粉o既 , 唔夠熱又無乜味道 , 即使伴上鮮茄醬亦不怎吸引4. 三文魚濃湯泡飯~ 呢個泡飯好夠熱好好味 , 濃湯真係好夠味 , 三文魚味濃亦帶點椰奶o既香滑三文魚件無骨 , 炸過後放上泡飯 , 唔會太油膩 , 浸過

1. 凱撒沙律

2. 墨西哥脆片配咖哩肉醬

3. 醬燒豬肋骨併燒雞鎚

4. 三文魚濃湯泡飯
三文魚件無骨 , 炸過後放上泡飯 , 唔會太油膩 , 浸過濃湯可避免太熱氣 ,
而三文魚本身味道淡 , 濃湯同作調味之用 ~ 配料有青瓜 , 磨菇粒 , 跟濃湯亦很搭襯
5. 芒果慕司布甸
~ 整個甜品好冰凍 , 芒果幾乎要結冰喇 , 亦因為咁慕司唔夠軟溜 ,
味道香又甜 , 芒果片帶出微微o既酸 , 奶味不過重 , 有 d 似食雪糕

6. 抹茶焦糖燉蛋
~ 焦糖面好香脆但明顯糖粒比較粗粒 , 應該因為未夠時間溶掉就開始燶起來
我寧願咁樣總好過糖面過燶變成苦味 , 而家咁樣只係口感被影響 , 有 d 硬 ~
抹茶味甘香清雅 , 唔會過甜 , 溜滑無比 , 鍾意食抹茶味o既朋友定要一試

7. 士多啤梨拿破崙
~ 酥皮睇起黎好厚身 , 好似有好多層咁 , 但咬落去都鬆化 , 滲出淡淡牛油香
中間士多啤梨亦稱職地帶來香甜 , 假如連吉打忌廉都混入士多啤梨味
效果必定更佳 ~ 三款甜品同樣出色 , 成為今晚最令人滿意的句點 =)
## 每次毫無頭緒之下隨意走入一間餐廳 , 結果係品嚐到一餐唔錯o既美食
呢種感覺真係好開心 , 由其是係 d 平時唔起眼o既小店 , 更想同大家分享
而呢個快樂都係我越黎越鍾意打食評o既原因之一 ~ 加油食加油打吧 ^v^
  • 抹茶焦糖燉蛋
2012-08-03 26 瀏覽
約左auntie teatime. 食麵太大份, 就叫了個甜品拼盆share.好似40幾蚊,連埋一杯飲品.platter 有雪芭,芒果pancake 同綠茶布丁.雪芭雲尼拿味,質感比雪糕硬小小. 但又冇鉋冰咁入口即溶加入左榛子粒,表面倒左小小朱古力醬. 吾會太甜又有小小 榛子可以咬,幾好食.芒果pancakepancake 入面cream:芒果既比例係差吾多 3:1. 非常之甜,食極都係cream.反而個pancake 皮薄有蛋香.綠茶布丁表面有一層薄薄既creme brulee. 燒焦左令個布丁無咁悶,口感較多元化.但布丁本身綠茶味吾夠重.overall 黎講,40幾蚊都算經濟實惠.不過放假日子食teatime 就要預左等位,因為荷里活同類型既餐廳吾算多.
好似40幾蚊,連埋一杯飲品.
platter 有雪芭,芒果pancake綠茶布丁.

雪芭
雲尼拿味,質感比雪糕硬小小. 但又冇鉋冰咁入口即溶

芒果pancake
反而個pancake 皮薄有蛋香.

綠茶布丁
但布丁本身綠茶味吾夠重.

2012-07-28
2012-06-26 17 瀏覽
下午2:00 約朋友在荷里活食午餐, 朋友見意試吓食一品螞蟻, 去到唔需要等位, 但一座低就覺得有d熱, 應該係冷氣唔多夠, 我同朋友都叫咗個午餐, 佢要米線, 而我就叫咗香煎豬扒, 大約5分鐘朋友碗米線已到, 再過10分鐘我煎豬扒依然未到, 所以就搵侍應check吓, 最後要過多大約15分鐘先到, 嘩.....前後要40分鐘先上到台 , 朋友因要上班所以我就趕快食, 有d趕好彩係扒, 所以唔需要10分鐘好快食完 我相信係漏單, 因見附近d客order d 豬扒都到咗! 不過慢工出細貨, 一上台已聞到好香肉香, 外觀都十分正 , 然後食落都意想唔到比一般午餐豬扒正好多, 外層香煎到脆口油份適中, 肉質亦保持嫩滑, 伴碟薯菜都十分細緻, 油醬味道都十分好, 呢d質素晚餐起碼收$140-180, 加陣只係$58, 低食 ^.^
香煎豬扒
我相信係漏單, 因見附近d客order d 豬扒都到咗!

題外話/補充資料: 其實餐廳內d設計都好美式, 好光, 座位好闊落!
2012-06-25
20 分鐘 (堂食)
香煎豬扒
  • 煎豬扒 或 扒類
2011-10-30 7 瀏覽
2.7.2011舊公司的其中一個client生了BB了, 所以今日特登約食飯"玩"她的BB~BB 好可愛哩~當我趕到去的時候, 已經三時了, 她們都已經食到七七八八. 於是我吃了這裡的下午茶餐.我揀了鮮雜菌菠菜雞絲燴意粉. 鮮雜菌其實是秀珍菇, 雞絲切成條狀, 腍腍的, 但無味的. 菠菜份量多, 洋蔥粒的份量也不相伯仲. 意粉過份腍了, 所以沒有口感. 最後, 白汁雖然味道不錯, 但稀到好似水一樣, 賣相不討好. 雖然以這個價錢食這個質素的食物是有點不抵食, 不過在這個商場來說, 已經算是便宜的了. PS: 這裡的枱與枱之間相距很近, 如果坐梳化位就會舒服一點.
2.7.2011

2011-07-02
2011-10-29 8 瀏覽
下午茶時間同男友方先生黎到荷里活廣場,想搵間餐廳歇歇腳、醫醫肚的;結果黎到呢間,店員把我們安排到最裡面的半圓形梳發位,位子都幾大幾闊的,係座落會舒服到等食物期間都會令人想洽一洽^^"望住個下午茶麵食ge餐牌,仲以為淨係個"正宗重慶麻辣湯底"先要加$3,我叫左個"枝竹鮮冬菇酸菜粉"想轉"酸辣湯",唔知係店員會錯我意,以為我要的係重慶嗰隻,話要加$3,雖然方生話整加啦,但最後我都係決定唔加了;而方生就要左個"咖哩牛筋腩麵"等左5-10分鐘到,野食到啦~~咖哩牛筋腩麵:牛筋腩好多肥油位呀!!呢點要扣分了>.< 而且咖哩都好淡,可以話係食唔到的... ...但要讚讚的係個麵,名叫"髮絲麵",麵係粗幼不一的,十分的爽口;若有機會再去食,一定要指定要呢隻麵!!枝竹鮮冬菇酸菜粉:幸好最後冇要到酸辣湯,如果唔係?清清淡淡的"本性"就會被破壞了... ...所配的係米線,唔會話唔好食的,都係一般食開的大路野,好清的湯,酸菜不多所以不會突出其味道,反而枝竹同冬菇就好好食,枝竹係實身會食到濃濃的豆香;但此粉唔適合"食肉獸"的朋友們,因成碗粉係一丁點的肉碎都唔會有的~~ 但個枝竹真係值得試一試
下午茶餐牌
等左5-10分鐘到,野食到啦~~
髮絲麵好食!!
枝竹鮮冬菇酸菜粉:幸好最後冇要到酸辣湯,如果唔係?清清淡淡的"本性"就會被破壞了... ...所配的係米線,唔會話唔好食的,都係一般食開的大路野,好清的湯,酸菜不多所以不會突出其味道,反而枝竹同冬菇就好好食,枝竹係實身會食到濃濃的豆香;但此粉唔適合"食肉獸"的朋友們,因成碗粉係一丁點的肉碎都唔會有的~~ 但個枝竹真係值得試一試呀!
枝竹鮮冬菇酸菜粉
另一提:下午茶時間店內有d清靜,再加上梳發位好好座ge關係,真係有d令人唔多想離開^^"
髮絲麵好食!!
枝竹鮮冬菇酸菜粉
  • 髮絲麵
2011-08-11 7 瀏覽
最近因為多了在荷里活廣場內的戲院看戲,所以開始在廣場內覓食.不過通常看戲前時間不多, 所以要排隊很久或要細嚼品嚐的餐廳還是留待其他日子吧.這天周末中午時份, 剛好看到這家人不多, 又有下午茶套餐, 便試一下吧.由於另一半早上吃得太飽, 所以沒有點套餐, 散點個三文魚沙律2個人吃算了~賣相相當的不錯, 菜也很新鮮, 又有不少水果伴著. 不過醬汁幾乎沒有, 感覺只像在吃生菜混水果而已.....我沒吃午餐, 所以點了個三文魚丸米粉很少地方可以吃到三文魚丸, 好奇的我便試試看. 但味道偏淡, 雖有點點三文魚粒在內, 但不太感覺到是在吃三文魚味, 沒多大驚喜. 米粉份量有點少......另一半再散點了個綠茶布丁吃了一口, 綠茶味不濃, 但不會太甜, 普普通通.其實食物總結是OK的,但周末繁忙時間, 坐滿了一整個餐廳, 但居然只有2-3個侍者在忙!更甚的是那2-3個侍者永遠只忙著分派食物走來走去,我們吃東西只花了20分鐘, 但招個侍者叫他埋單再等他拿單來足足等了30分鐘!!!實在令我怕了, 就算食物再好, 這樣等的話叫我下次也未必會再去了.
最近因為多了在荷里活廣場內的戲院看戲,
所以開始在廣場內覓食.

我沒吃午餐, 所以點了個三文魚丸米粉

另一半再散點了個綠茶布丁
吃了一口, 綠茶味不濃, 但不會太甜, 普普通通.

其實食物總結是OK的,
更甚的是那2-3個侍者永遠只忙著分派食物走來走去,
10 分鐘 (堂食)
2011-06-02 7 瀏覽
五月八日 (星期日)今日同老公仔到荷李活看戲想不到試什麼食肆行過這街紅螞蟻的姐妹店,就進了去最低工資實施明顯見到有些食店人手不足,此處當然沒例外揮手揮了五分鐘才有店員落單點了兩個set lunch鮮製三文魚丸米線第一次吃三文魚丸味道獨特,而且丸內有三文魚碎,很香口有創意,我鐘意湯底是豬骨湯,十分香濃香檳芥茉汁焗鮮牛肉飯size大,老公仔吃剛好用了鮮牛肉焗製,牛肉厚但不韌,有嚼勁!香檳帶出陣陣的香味兩款新潮午餐,令人難忘如果店員人手足夠的話,這裡的確是好選擇!
五月八日 (星期日)

今日同老公仔到荷李活看戲
想不到試什麼食肆
行過這街紅螞蟻的姐妹店,就進了去

最低工資實施
明顯見到有些食店人手不足,此處當然沒例外
揮手揮了五分鐘才有店員落單
點了兩個set lunch
鮮製三文魚丸米線
第一次吃三文魚丸
味道獨特,而且丸內有三文魚碎,很香口
有創意,我鐘意
湯底是豬骨湯,十分香濃
香檳芥茉汁焗鮮牛肉飯
size大,老公仔吃剛好
用了鮮牛肉焗製,牛肉厚但不韌,有嚼勁!
香檳帶出陣陣的香味
跟餐還可點西瓜汁
兩款新潮午餐,令人難忘
如果店員人手足夠的話,這裡的確是好選擇!

2011-05-08
2011-03-29 13 瀏覽
上星期五收工同男友去了鑽石山,本來揀了一間想去吃的食肆,見到一品螞蟻唔洗排隊,又見好肚餓,結果就同男友試下這間餐廳啦,他們的坐位全是梳化整體上坐得幾舒服.當晚叫了套餐-----前菜係墨西哥薄餅(d醬不錯,但d薄餅淋哂有點韌),蜜糖雞翼(一般般,無驚喜),雞鎚豬肋骨配薯菜(都幾好味,不過份量真係太少),牛肋條燴飯(d飯比較淋,味道也麻麻地),最後叫了兩杯餐飲(熱朱古力,熱甘吉),兩杯的味道也不錯特別那杯朱古力真是幾香濃不過我覺得這間餐廳我只會幫襯一次算了…HEHE
不過我覺得這間餐廳我只會幫襯一次算了…HEHE
2011-03-25