2018-01-01 3219 瀏覽
聖誕食咗幾日西餐,今晚決定食個雞煲打邊爐!每人個位都有張紙教你點食倫哥雞煲不過一坐低先上嘅唔係雞煲,而係好多好正嘅熟食!先有麻辣雲耳同埋豆做餐前小食,好多花椒,啱晒鍾意麻辣嘅我地再黎就係燉湯,有唔知咩參同埋烏雞,好滋補!正👍🏼之後就到北菇鮑魚,鮑魚中規中矩,唔會太韌!之後到大閘蟹,估唔到任食雞煲都會一人送一隻大閘蟹啱啱開始拆隻大閘蟹,侍應已經捧上一盆刺身,真係食慢啲張枱都擺唔晒啲食物😆刺身最好味係帆立貝同埋大蝦,好鮮味!三文魚就切得夠厚,口感唔錯食左咁多野,終於到主角雞煲出場,侍應同我地講要跟住紙上面嘅指示做,滾起後每兩分鐘攪一次,總共攪四次就食得,我地叫左小辣,辣度剛好,雞肉又滑又入味,同埋第一次食雞煲係帶啲甜味,幾特別。食到一半,就將豬皮牛栢葉魷魚放埋落去,原來呢三樣先係精髓,吸晒雞煲啲汁,好好味平時食雞煲係食完就加湯打邊爐,其實都幾油,但呢度唔同,係會攞走個雞煲,另外上一個湯底,我地點左蕃茄薯仔湯底。其實食到呢度,我地已經七八成飽,點知仲有安格斯牛,海鮮拼盆,手打丸同埋響鈴,既然黎到就奉陪到底啦😆火鍋料係任食,但我地食完佢俾我地嗰份,已經食唔落了~碟安格斯牛脂肪唔多,牛味濃郁個海
聖誕食咗幾日西餐,今晚決定食個雞煲打邊爐!

每人個位都有張紙教你點食倫哥雞煲

不過一坐低先上嘅唔係雞煲,而係好多好正嘅熟食!

先有麻辣雲耳同埋豆做餐前小食,好多花椒,啱晒鍾意麻辣嘅我地

再黎就係燉湯,有唔知咩參同埋烏雞,好滋補!正👍🏼

之後就到北菇鮑魚,鮑魚中規中矩,唔會太韌!

之後到大閘蟹,估唔到任食雞煲都會一人送一隻大閘蟹

碟安格斯牛脂肪唔多,牛味濃郁

個海鮮拼盤亦唔馬虎!樣樣都新鮮好味,食到勁滿足勁飽

呢個set除左抵食,仲要任飲

最好係有道地嘅薑茶,食完大閘蟹啱晒!
2017-12-27