2019-04-08
之前一直都想再食漁獲浜燒,無奈一直未得閒,趁佢近排係尖沙嘴開分店,今日終於可以偷閒去試下。.入到去餐廳環境好日式,服務員亦招呼得幾熱情,一坐低就有前菜擺上來。.黑松露炙燒平目魚邊沙律好推薦呢個沙律,黑松露無論聞落定味道都非常之濃郁;義大利香草同檸檬汁做sauce十分之開胃;魚肉食到油份分佈平均,鮮味突出;牛油果令到成個沙律更加順滑同豐富,就算2 個人share 一碟都唔會覺得膩。味增蟹甲羅燒對於鍾意食蟹嘅我來講,呢個燒蟹蓋完全直中目標。蟹蓋入面係蟹膏蟹肉同味增醬撈埋一齊之後加鵪鶉蛋同蔥花再燒。食落去蟹味幾濃郁,仲有一塊多士配來食,用蟹膏左麵包醬真係好正北寄貝侍應係燒嘅時候加海草、清酒、高湯。燒出來肉質彈牙,入口充滿酒味。清酒帆立貝 味道鮮甜,酒味好出,鍾意飲酒嘅朋友一定要試牛油帆立貝比起清酒飯立貝,佢嘅口味偏向大眾啲。香草味濃加埋牛油,又係另一番味道。活龍蝦浜燒龍蝦新鮮,大過手掌,店員會係佢未燒之前上檯比我地睇下,真係好生猛!跟著佢地就會拎入廚房處理同燒熟。龍蝦上面嘅醬係味增蟹膏,仲有龍蝦肉係入面增加口感,值得一讚栗蟹釜飯釜飯即係日式煲仔飯,同樣焗得耐會有飯焦。呢個釜飯用嘅蟹會因應季節
黑松露炙燒平目魚邊沙律
味增蟹甲羅燒
北寄貝
清酒帆立貝
味道鮮甜,酒味好出,鍾意飲酒嘅朋友一定要試
牛油帆立貝
活龍蝦浜燒
栗蟹釜飯
釜飯即係日式煲仔飯,同樣焗得耐會有飯焦。呢個釜飯用嘅蟹會因應季節而定,不過都會集中係毛蟹栗蟹麵包蟹。而3月就用左栗蟹。釜飯落左魚汁同鹹芥菜去煮,食落鹹鹹地,反而係拆蟹用嘅時間長啲,不過將蟹肉拆好再撈飯食真係無得頂
店員仲話我地知逢9:30之後 酒精飲品會買一送一 ,唔飲酒嘅就可以存定支酒係餐廳,等下次同朋友一齊先飲。