2022-06-20
⭐️ 南瀛水產 ⭐️尖沙咀⭐️日本菜⭐️一個星期終於又捱到週末~同朋友一齊慶祝,於是揀左尖沙咀南瀛水產食日本野一齊chill住嘆!餐廳黎地鐵站2分鐘距離,超方便,好啱集合唔同地方返工嘅朋友們!講明奢侈享受,我地叫左成枱都係菜式,超滿足!⭐️宮崎A5和牛~油脂滿滿、牛香超濃嘅和牛粒粒,加上蒜香同燒雜菜配搭,而且唔會話有牛筋,每一粒可以慢慢享受,入口齒頰留香~⭐️蟹味噌甲羅燒~店員超細心慢慢係席上烤香甲羅燒,整個餐廳就係瀰漫着燒香嘅海水貝殼味,加上微微脆嘅蟹肉同蟹膏混合,果然係呢度嘅招牌!⭐️ 東瀛五點盛,有鮮蝦刺身、帶子、厚切三文魚、厚切鮪魚、同油甘魚腩刺身~每塊刺身都毫不吝嗇勁厚切,好新鮮,吞拿魚偏赤身(あかみ),三文魚油脂好足,啖啖入口都係享受!⭐️一客海膽壽司(餐牌叫雲丹壽司,即係日本名Uni嘅漢譯字)鋪到滿滿整舊壽司都係海膽,超香口~⭐️一客兩塊嘅香蔥鮪魚蓉壽司~吞拿魚蓉偏多油脂,但由香蔥拉個平衡,魚油香恰到好處!⭐️軟殼蟹沙律~叫番個沙律菜平衡下,軟殼蟹份量驚人,兩個人食每人分到4塊大炸蟹,唔油膩而且多蟹肉,真係靚料~我同朋友已經傾好下次想試吓個和牛釜飯同埋海鮮盛合,見到隔離枱食得都好滋味!我地仲
講明奢侈享受,我地叫左成枱都係菜式,超滿足!
我地仲叫左柚子啤酒同梅酒梳打配菜~柚子啤酒比較特別,有大量柚子可以增加口感,仲有啤酒香嘅泡泡~
餐廳環境都好有日本feel,搞到我超想去日本旅行~
南瀛水產
網址: https://s.openrice.com/QrbS0hGa900~uZ5MGAA
地址: 尖沙咀金馬倫道5號太興廣場5樓
電話: 23688028
=====================
#日本菜 #日式餐廳 #甲羅焼き #刺身 #和牛 #柚子啤酒 #kazyyjap #kazyytst #kazyykln #foodblogger #hkfood #hkgirl #慶生餐廳