2024-04-24
有朋自遠方來,#小秘書 梗係要一盡地主之誼,帶佢周圍玩吓、搵啲好嘢食🤤 朋友仔話晒咁耐冇返嚟香港,點少得一餐特別嘅中菜嚟醒醒胃🤤🤤 早排喺電視睇到介紹,位於 #灣仔 嘅「中華小館」,佢哋嘅廚師對古法烹調有一手,講到咁吸引,一於試吓佢手勢🤭呢幾日天氣非常之唔穩定,晏晝我仲擔心緊會唔會會因為惡劣天氣而要改期😅 好彩皇天不負有心人,放工時候連遮都唔使帶就可以出門口… feel so good‼️一出 #灣仔港鐵站 行幾步就已經到達餐廳,門口保持一貫中菜館富麗嘅造型,最難得嘅係佢哋居然仲有自設魚池,睇嚟佢哋嘅 #海鮮 質素應該都唔錯🤤 朋友仔連日舟車勞頓,所以我已經預先訂好 #原盅燉湯 俾佢補一補❤️ #海底椰川貝燉鱷魚肉湯、#紫砂功夫燉湯(是日湯款:蟲草瘦肉湯)味道清甜,而且用料非常豐富,值得一試🤤 既然一場嚟到,就梗係要試吓佢哋 #得獎菜式 #芝麻焗鹽焗雞,#鹽焗雞 皮脆肉嫩,金黃嘅雞皮鋪滿芝麻粒,非常香口🤤 另外服務員為我哋介紹嘅 #乾逼拆蟹肉粉絲煲 味道同賣相都相當唔錯,#蟹肉粉絲煲 上枱嘅時候,服務員馬上喺砂鍋旁邊淋上熟油,將鍋裡面嘅食物加熱,令成個菜式更加香口🤤 #乾炒粉絲 配上啖啖
朋友仔連日舟車勞頓,所以我已經預先訂好 #原盅燉湯 俾佢補一補❤️ #海底椰川貝燉鱷魚肉湯、#紫砂功夫燉湯(是日湯款:蟲草瘦肉湯)味道清甜,而且用料非常豐富,值得一試🤤 既然一場嚟到,就梗係要試吓佢哋 #得獎菜式 #芝麻焗鹽焗雞,#鹽焗雞 皮脆肉嫩,金黃嘅雞皮鋪滿芝麻粒,非常香口🤤 另外服務員為我哋介紹嘅 #乾逼拆蟹肉粉絲煲 味道同賣相都相當唔錯,#蟹肉粉絲煲 上枱嘅時候,服務員馬上喺砂鍋旁邊淋上熟油,將鍋裡面嘅食物加熱,令成個菜式更加香口🤤 #乾炒粉絲 配上啖啖 #蟹肉 同 #蟹籽,惹味得嚟又飽肚… 正‼️最後我哋加咗個 #蒜蓉炒白菜 清清味蕾🤤 再配埋碟清爽嘅 #桂花淮山 做小食,味道清涼甜甜地、充滿桂花香,呢個配搭好特別🤤
啲人成日都話冇生意,但係估唔到星期二呢一晚「中華小館」差不多九成滿座😏 咁即係如果食物同服務做得好嘅話,啲客一定會返頭嘅😙
📍 中華小館 (灣仔)駱克道128號地舖及1樓