VEA 係其中一間香港好出名既fine dining fusion restaurant.餐廳提供6- & 8-course menu. 某d courses係seasonal, 但招牌菜不變. 我地揀左6-course, 對我黎講已經夠晒飽.一入餐廳係L-shape design, 裝修一貫fine dine形式, 枱同枱之間都有足夠空間.首先係三款小食 分別係蜆肉 鵝肝醬開心果脆卷 瑤柱枝豆撻蜆肉好鮮甜 脆卷略嫌吾夠脆但好味 枝豆撻味道吾太突出重頭戲係咸魚白菜雞蛋cream 侍應會介紹呢道菜既由來 拉開張紙首歌就會播出黎賣相好靚 真係食得出咸魚白菜既味 好有創意 係VEA其中一道招牌菜1st course - YAMAGUCHI RED ABALONE with Pulled noodle, Aged lemon上食物前會拎隻鮑魚比你影下相先 係日本黎既 的確超大隻! 而且仲識郁 鮑魚食落好鮮甜 個汁用返鮑魚煲成湯咁 好香2nd course - SEA CUCUMBER with 20 Years Shaoxing Wine, Tiger Prawn呢個就係VEA另一道招牌

首先係三款小食 分別係蜆肉 鵝肝醬開心果脆卷 瑤柱枝豆撻
蜆肉好鮮甜 脆卷略嫌吾夠脆但好味 枝豆撻味道吾太突出

鮑魚食落好鮮甜 個汁用返鮑魚煲成湯咁 好香

呢個就係VEA另一道招牌菜 - 脆皮海參!
上食物前會拎碟海參比你睇下 重點係側邊永利威酒廠既紹興酒 (會用黎煮海參) 餐廳將佢整成舊式香水瓶 會噴出黎比你聞下先
之後上菜條一整條完整海參 外層好脆 海參夠冧 伴隨少少紹興酒酒香 配埋下面係一層用虎蝦打成既蝦膠 配極濃蝦膏汁

食完前面比較濃味既dish 中間會送上蟠桃菓味既sorbet as refreshment
會拎埋個舊式「同益百花魁」蟠桃菓盒一齊上 可以比大家影相

3rd course - KINMEIDAI with Sour Cabbage, Chili Oil
其實就係好似酸菜魚 但魚用上金目鯛 口感煮得啱啱好 吾會好似一般魚咁鬆散
個汁係自己倒落去 少少辣 好味到其實可以當湯飲

4th course -CRISPY DAIKON with Izumo Egg, Black Truffle
大根就係日本蘿蔔 Surprsingly 呢道竟然係我最印象深刻既dish 因為個大根真係煮得極!甜!極!冧!
配埋中間既半熟蛋& truffle 帶返咸味出黎 match得好好

中途又送上茶作為refreshment 幾香幾清

5th course - Wagyu with potato
因為我吾食羊又吾想再食鮑魚 就special request左換成牛
Wagyu食落都好嫩 但個人覺得可以切得好d 同埋略嫌咸左少少 薯仔煎得好脆
同枱朋友覺得QUERCY LAMB好食 軟嫩適中 吾會太熟

6th course - Yamanashi Peach
半個日本山景縣水蜜桃配下面同樣桃味既mousse 配旁邊既煉奶雪米糍
水蜜桃好甜 所以配埋mousse 會有少少過甜
但雪米糍好香 好好食!

因為係birthday celebration 餐廳都送上朱古力整既乳豬 so cute 同埋會幫我地拍即影即有
後面就係甜品盒 任由客人選擇 味道不錯

整體黎講味道個人而言吾夠Bo Innovation驚艷 (兩者都算係Asian fusion) 但presentation絕對有心思
推薦大家選擇呢度for occasional celebration 個人覺得值得一試

Overall:
Taste – 8/10
Service – 8.5/10
Environment – 9/10
Price - 1880/pp (6-course)
Booking – Online (非常難book 建議大家一個月前上網book)