2022-06-26 503 瀏覽
首先絕對要一提的是自己要上網訂位!! 打個店名就很易找到, 他們訂座是很認真的, 訂了枱還在一日前 SMS 我 confirm 個booking , 不回會被取消的, 相當嚴格!! 大家一定要做足, 因為都多人來食。 講講個場先,  係幾靚既, 有室內和室外.bar 枱上掛著很多酒, 格調很好.原來我上到訪問片中的行政總廚原來是註場親手造菜的. 這點我感到很放心和欣賞.這些是枱上的餐具和架, 隻匙都幾硬, 幾厚, 所以有點重.右邊冷水(本身有), 左邊是自己要求的熱水看我的手, 就我這張餐枱就有點細, 大過譚仔D 枱少少. 但似乎係不會狂上菜令你好迫, 會一樣到一樣.  而每樣菜都會講解. 係好有服務既. 第一次覺得個10% 服務費唔係白收. 同埋室內有 bar 枱 有長枱, 張張不同的.1. 前菜餐包 , 應該左邊是酸種包, 但可能我還未夠料, 食不到酸味, 但2個也夠熱夠軟, 右邊的更像法包, 硬少少. 右邊花形小碟是自家制黑糖牛油, 但老實我也食不到黑糖和牛油味. 2. 個板夾都好靚, 係銅質咁. 紙就用得多, 少少殘.3.焦糖鳳梨羅勒葉醃漬聖女茄圖中見到我隻手可見, 唔係好大碗
 講講個場先,  係幾靚既, 有室內和室外.

bar 枱上掛著很多酒, 格調很好.

這些是枱上的餐具和架, 隻匙都幾硬, 幾厚, 所以有點重.

前菜餐包

2. 個板夾都好靚, 係銅質咁. 紙就用得多, 少少殘.

3.焦糖鳳梨羅勒葉醃漬聖女茄
焦糖鳳梨羅勒葉醃漬聖女茄

圖中見到我隻手可見, 唔係好大碗, 但其實都幾多粒, 且茄有去皮, 食落有食提子的感覺, 同埋成碗都好凍, 亦唔係咁酸, 我就覺得沙津應該好D.
但一場來到就試新野.
4. 手造意大利幼麵配西班牙紅蝦, 紅蝦膏濃汁
手造意大利幼麵配西班牙紅蝦, 紅蝦膏濃汁

這個意粉係同出面的確不同, 我看不是圓形的, 而是正方形的, 口感和一般意粉完全不同, 在意粉角度是神奇的, 也是好嚼,
但類似口感我食其他類型麵卻不是很罕有, 相信 個汁 係重點, 但當中的味道其實不簡單,  我舌不是太利, 未能一一道出. 就感覺味道不是很出.
以前食過另一店的 蝦油闊麵, 反而更清析, 令我印象更深.
5. 是店的招牌 傳統卡邦尼手造意大利麵 和  6. 松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯,
都因為掛住食, 忘記影低, 但不重要, 因為這裡看其他人相片都一樣, 一樣咁靚和工整.
5的 傳統卡邦尼手造意大利麵 對我來說最好味, 味道最香, 最出, 麵條是圓形, 有嚼口, 汁也好味, 竟然是最平的 168.
6的 松葉蟹甲羅燒蟹膏意大利飯 , 同行指很正宗, 不是全熟飯, 令你一定會嚼一會才吞, 我個人就覺得沒有想像中咁香, 但料是很足的. 這個飯是很飽肚.

7. 甜品 紅酒燴梨, 自家製冰糕 有去皮, 也入味, 賣相也好. 不過我食時就覺得可能用山楂燴更好味, 可能因為我喜歡酸.
紅酒燴梨, 自家製冰糕

切開的內部是這樣, 然後自己加紅酒.

8. 法式焦糖燉蛋(花斑茶社桂花烏龍), 自家製冰糕
法式焦糖燉蛋(花斑茶社桂花烏龍), 自家製冰糕

原來所講的 花斑茶社 是另一家食店的 crossover, 有些透明軟粒, 幾好食.
我喜歡布甸, 這個燉蛋很像布甸, 所以很OK. 所謂的冰糕我就沒有特別, 比雪糕快熔, 較易散, 而味道沒有很出.
2022-06-23
前菜餐包