餐廳: 鮨文
資訊:

2018-01-15 1644 瀏覽
依排股市𣈱旺,今晚同股友慶祝股市獲利~獎勵下大家,相約去食好野,我地揀左元朗鮨文慶祝今日既menu同之前唔同,又轉左新菜式茶碗蒸-入面係蒸蛋,配合元貝仔、草菇、鮮蝦及金箔,蒸旦入味兼好滑左口魚-上面加左岩鹽及柚子汁,本身魚身味道淡,但配合埋岩鹽同柚子汁,帶出獨特既味道鰤魚-老闆話係野生既油甘魚,將鰤魚加柚子皮再燒一燒,魚身帶上一陣炭燒味,非常好食赤海膽配帆立貝天婦羅壽司-赤海膽新鮮加上帆立貝天婦羅~好味好有趣白只-鳕魚精巢,味道咸咸地,好creamy,唔難食,老闆話男人食左強身,女人食左滋陰吞拿魚面珠肉-用火鎗燒一燒,加入芽蔥,囗感好似牛肉,好滑大拖羅-用火燒迫d魚油出黎,散發好香既魚油味,上面有蘿蔔蓉,食起黎冇咁油膩碌皮魚配魚肝壽司-老闆話碌皮魚最值錢就係魚肝,魚肝唔靚成條魚都唔要得,真係長進好多刺身知識牡丹蝦壽司-上面有蝦膏及蝦籽,三合一食法好好味赤綠魚魚子醬壽司-老闆話赤綠魚係關西魚王,有好濃既魚油香味,加埋俄羅斯魚子醬,very delicious 平山赤海膽壽司及木村馬糞海膽壽司-依兩款海膽老闆話要喺日本競投返黎,好值得食,冇紫菜壽司叫平山赤海膽,味濃郁又鮮味~而紫菜壽司就係
今日既menu同之前唔同,又轉左新菜式
茶碗蒸
鰤魚
赤海膽配帆立貝天婦羅壽司

白只
吞拿魚
吞拿魚面珠肉-用火鎗燒一燒,加入芽蔥,囗感好似牛肉,好滑
拖羅

牡丹蝦壽司-上面有蝦膏及蝦籽,三合一食法好好味
平山赤海膽壽司及木村馬糞海膽壽司-依兩款海膽老闆話要喺日本競投返黎,好值得食,冇紫菜壽司叫平山赤海膽,味濃郁又鮮味~而紫菜壽司就係馬糞海膽,味比較優雅、甜味持久~
毛蟹肉配蟹膏,加少少醋吊出左蟹肉既鮮味。另外,花魚一夜干,花魚醃一晚再煎,配蘿蔔蓉及檸檬汁,帶出魚既咸鮮味。北海道鮑魚配鮑魚肝醬,味道好特別,飯團放入鮑魚肝醬,唔太漏。
宮崎蜜瓜
宮崎蜜瓜-噴左whisky 喺蜜瓜上,更加帶出蜜瓜既甜味

今晚真係學識好多刺身知識同埋吸收左我好omega 3
2018-01-15
$2000 (晚餐)
茶碗蒸
鰤魚