2024-07-27 732 瀏覽
Happy Friday lunch 新同事們講好左一定要星期五一齊試一間新餐廳,黎到第三個星期,我地今日去左一間成日行過但無食過既cafe -Alchemy ORIGIN,因為見日日都排長龍,就一早去攞左位先,2分鐘左右可以入去,menu 主要都係輕食- pasta salad sandwich 同burger , 一路行入去見到碟碟既size 都澳洲cafe 咁大大份(興奮)我地點左蜜糖煙鴨胸沙律,菜同肉量都好足夠,同埋鴨胸烤到好香,有脆面同蜜糖味,而沙律菜🥗同事講好食到要食哂先對得住碟菜,因為有天然蔬菜既甜味同食到好fresh ,仲要量大唔會食唔飽你)同事配左蜜糖latte ,佢講呢個比較甜同奶味重,如果唔鐘意一般意式coffee可考慮呢個option 我地另點左煙三文魚牛油果沙律三文治同雞肉煙火腿panini ,三個都份量足夠而且佢地唔同既combination 會有唔同既醬(沙律有分檸檬醋醬,甜辣醬etc )而旁邊枱見到青醬雞胸沙律,見到雞胸都好大件(有一隻男人手拳到長點同厚身),見到隔離枱都食得好開心同埋呢度coffee opinion 都好多選擇,無論你想飲cold br
Happy Friday lunch
我地點左
Honey  latte

同埋呢度coffee opinion 都好多選擇,無論你想飲cold brew 定hand drip , 意式定日式口味,佢地都照顧到仲有唔同既豆可選

我地就叫左hot latte ( 一個要Alchemy blend 一個要nutty 點既Brazil ,我地會覺得Brazil 既焦香味同nuts 味更重而佢地個隻blend 會balance d同light 過Brazil 少少,睇大家喜好)佢地連拉花都會有唔同款同好靚
而同事點左一個宇治抹茶latte 同埋轉左oat milk , 佢話抹茶粉用得量好足,係令人滿足既野飲

而且坐既位都好舒服,大家開心lunch 一直飽到收工

🤣期待每星期既food explore 🥰🥰🥰
已約好再試menu 其他食物啦!
2024-07-26
Honey  latte