2024-12-04
近年來香港多左好多湯咖喱,有別於我地香港平時食開既咖喱飯。湯咖喱顧名思義咖喱變成湯,與濃稠咖喱作法完全唔同。食之前有點擔心咖喱味會過重,幻想平時食開既咖喱汁飲落肚都幾係野🤯🍽️日式叉燒湯咖喱|$82|推薦👍🏻上菜啦~大大片既叉燒配搭各款各樣既蔬菜。叉燒唔好以為叉燒睇落去大大片實無死,我試過唔少拉麵店既叉燒都係大大片點知食落得一片又或者薄如紙好彩,今次呢間仲有好2-3大片叉燒講唔上係超級厚,但厚度可接受,食落非常柔軟。蔬菜配菜有茄子、蓮藕、翠玉瓜、和西蘭花湯咖喱總係伴隨多些蔬菜,自我感覺都健康D😆食物款式可以揀配飯、烏冬或者拉麵湯底可以揀原味、櫻花蝦濃湯(+$10)、特選限定(+$10)辣度更有8個選擇,包括原味、BB辣、小小小辣、中辣、特辣、極辣(+$10)、地獄辣(+$10) 、無語辣(+$20)🍽️海苔魷魚天婦羅 |$28雖然炸出黎好熱,但食落就無咩海苔味,調味亦算淡。再者炸粉厚亦唔係天婦羅炸法🍽️果香茶|跟餐不用加錢的果香茶,茶味淡淡,當有味道的水飲便可環境:🌟🌟🌟地理:🌟🌟🌟🌟🌟賣相:🌟🌟🌟味道:🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟推薦度:🌟🌟🌟(5星為最高)🍽️ Suage北海道湯咖哩📍旺角亞皆老街
湯咖喱顧名思義咖喱變成湯,與濃稠咖喱作法完全唔同。
上菜啦~大大片既叉燒配搭各款各樣既蔬菜。
叉燒
點知食落得一片又或者薄如紙
好彩,今次呢間仲有好2-3大片叉燒
講唔上係超級厚,但厚度可接受,食落非常柔軟。
蔬菜
配菜有茄子、蓮藕、翠玉瓜、和西蘭花
湯咖喱總係伴隨多些蔬菜,自我感覺都健康D😆
食物款式可以揀配飯、烏冬或者拉麵 湯底可以揀原味、櫻花蝦濃湯(+$10)、特選限定(+$10)
辣度更有8個選擇,包括原味、BB辣、小小小辣、中辣、特辣、
極辣(+$10)、地獄辣(+$10) 、無語辣(+$20)
雖然炸出黎好熱,但食落就無咩海苔味,調味亦算淡。
再者炸粉厚亦唔係天婦羅炸法
不用加錢的果香茶,茶味淡淡,當有味道的水飲便可
環境:🌟🌟🌟
地理:🌟🌟🌟🌟🌟