2018-02-10
朋友介紹呢間係尖東新開的咖啡店,話環境唔錯,咖啡都幾好飲.佢講到咁吸引,作為咖啡控的我點可以唔去試下呀~我同朋友星期六中午到到達,店面唔算大,coffee bar設係店中間,把長方形的店分開成前後兩部分.店員話因為係weekend,客人應該不會大多(應該係佢地主要做office生意),所以讓我地三個人坐張大長枱.本以為細細的咖啡店只會提供簡餐,估唔到都有意粉,all day breakfast等主食,而且佢地叫野食已經包一杯黑啡或茶,想飲espresso base的奶啡都係加+$8,價錢真係好親民.羅勒汁香而唔太油膩,闊條麵食落有咬口而且份量都幾多.軟殼蟹炸得香脆,不過就覺得有少少油左啲.好豐富好大碟的all day breakfast,睇見就已經好興奮.其實大部份食材都係ready to eat,所以味道都係咁.特別要提係牛角包好有牛油味,但如果可以烘得香脆啲會仲好.而薯角就炸得唔夠脆同埋油左啲.如果可以改善到呢兩樣,成個感覺會好好多.蒜味好香,意粉炒得乾身.帶子都有4-5粒,性價比高又好食.Magic其實係double ristretto flat white,飲落咖啡味重啲苦啲同
洋蔥羅勒汁配炸軟殼蟹闊條麵
Classic all day breakfast
香蒜白酒辣椒炒帶子扁意粉
蒜味好香,意粉炒得乾身.帶子都有4-5粒,性價比高又好食.
Magic
Magic其實係double ristretto flat white,飲落咖啡味重啲苦啲同埋的少少回甘味.
Cappuccino
而cappuccino的泡沫打得好幼滑,咖啡味就比magic無咁濃,比較易入口.
整體黎講,呢間新咖啡店的食物同咖啡都唔錯,而價錢亦唔貴,有機會會再黎食.