2023-10-22
由香港本土男神王宗堯與女友Julia情侶檔開設嘅小食店「Happy Belly」,以台式小食刈包為主角,款式中其實只有4種可以選擇,另有小食、咖啡、特飲。小店位於人氣店「友利坊x友利冰室x勿當奴」旁邊,以外賣為主,門口有少量檯櫈。近年,台式刈包成功打入香港美食界,今次新開業小店亦主打刈包,包括芝士吉列蠔刈包$44、台式魯肉片刈包$44、麻辣慢煮雞刈包$40、特製馬德里魷魚刈包(素)$46。其中,芝士吉列蠔刈包內有兩隻炸蠔, 金黃色炸蠔大小適中,帶有脆感,內裏配有芝士片、沙律菜,減低炸蠔油膩感,但感覺似平時「友利坊x友利冰室x勿當奴」嘅炸物。而特製馬德里魷魚刈包為素食之選,原來係同素食小店「游° Yau Veggie Bistro」聯乘之作,雖然名為魷魚刈包,但其實係雞髀菇,炸成平常魷魚圈形狀,單睇外表未必知佢係素食,加上醬汁酸甜中帶有微辣,幾開胃,比招牌炸蠔刈包較有驚喜。呢杯手拍青瓜espresso tonic同時包含3種材料,手拍青瓜、espresso咖啡、tonic水,攪勻後一啖入口,最初好重手拍青瓜味,非常清新,配搭炸物刈包就更消滯解膩。而中間滲出咖啡味,然後係tonic嘅澀味,
呢杯手拍青瓜espresso tonic同時包含3種材料,手拍青瓜、espresso咖啡、tonic水,攪勻後一啖入口,最初好重手拍青瓜味,非常清新,配搭炸物刈包就更消滯解膩。而中間滲出咖啡味,然後係tonic嘅澀味,原來係小店獨家同得意之作。