3天前
放工之後約朋友去咗銅鑼灣嘅 Little Fresh Cafe & Bar 小聚,順便試吓呢間法式咖啡小廚,真係有啲驚喜。大家唔想諗咁多 就叫咗個set for 2 😝🔶開頭有個每日例湯-洋蔥湯同沙律。湯好暖胃,洋蔥味濃。沙律配上橄欖油同酸酸甜甜嘅醬汁清新又開胃,係個唔錯嘅開始🫶🏻。🔶頭盤我哋揀咗伏特加醬番茄炒蜆仔同罐罐燒生蠔。蜆仔都好新鮮,伏特加醬味道濃得嚟帶少少辣,開胃又提升咗成個菜嘅層次。 燒生蠔燒得程度啱啱好,新鮮生蠔略帶少少火燒味道,味道無錯👍🏻。🔶主菜我哋試咗四道風乾12小時慢煮油封鴨髀同墨西哥牛油果煙熏雞肉卷。鴨髀煮得超嫩滑,味道入晒味。老闆介紹話係法國入嘅新鮮食材!至於雞肉卷,牛油果加埋煙熏味,真係好夾。味道飽滿,亦值得試吓!🔶飲品方面,我哋揀咗青蘋果薄荷梳打同紅蘋果薄荷梳打特飲。薄荷梳打配上蘋果糖漿夠晒清爽解膩,啱晒配搭呢餐。最後仲有朱古力泡芙甜品作結,泡芙唔太甜,啱啱好。整體嚟講,呢餐雙人餐性價比高,$688 可以食到咁多嘢,環境又好舒服,值得一試!
大家唔想諗咁多 就叫咗個set for 2 😝
🔶開頭有個每日例湯-洋蔥湯同沙律。
湯好暖胃,洋蔥味濃。
🔶頭盤我哋揀咗伏特加醬番茄炒蜆仔同罐罐燒生蠔。
🔶飲品方面,我哋揀咗青蘋果薄荷梳打同紅蘋果薄荷梳打特飲。
薄荷梳打配上蘋果糖漿夠晒清爽解膩,啱晒配搭呢餐。
最後仲有朱古力泡芙甜品作結,泡芙唔太甜,啱啱好。